Hyvien ajatusten hidas voittokulku?

Vaikka käytännön rahapolitiikka on tuottanut viime vuosina paljon pettymyksiä, pettymyksiä joita ei ehkä osattu odottaa 5, 10 vuotta sitten, ideoiden edistys on kuitenkin jatkunut. Viime aikoina se on ehtinyt näkyä käytännön toimissakin.

1. Rahapolitiikka odotusten hallintana. Tämä kehitys on pidempi kaari, mutta se on odotetusti korostunut alhaisten ohjauskorkojen aikana. Ja tämä on hyvä, siinä on voimia jotka tekevät politiikasta pitkäjänteisempää ja avoimempaa.

2. Avoimuus. En tiedä liittyykö tämä vain EKP:hen ja sen asemaan suuren itsenäisyyden ja vähäisen tilivelvollisuuden instituutiossa muutenkin demokratiaköyhässä unionissa, mutta EKP on useaan otteeseen korostanut politiikkansa avoimuutta. Vaikka se ei aina avointa olisikaan, on hienoa, että tuo pulju tunnustaa avoimuuden arvon. EKP:n neuvoston Suomen edustaja Erkki Liikanen arvioi eilen EKP:n neuvoston pöytäkirjojen salausaikojen olevan liian pitkä. Kyllä tämä tästä.

3. Välineiden toissijaisuus. Tämäkin on odotetusti korostunut viime aikoina, kun EKP on katsonut rahanvälitysmekanismin olevan vaarassa, Fed pelkää luotonvälityksen puolesta ja jälkimmäisessä ohjauskorko on nollassa. Se, että toteuttaako keskuspankki politiikkaansa ohjauskoron muutoksilla, taseen koon ja koostumuksen muutoksilla, diskonttoikkunan kautta, varannoille maksettavalla korolla, ulkomaan valuuttojen ostoilla ja myynneillä vai jollakin muulla on toissijaista suhteessa siihen, että keskuspankilla on hyvä tavoite ja se saa sen toteutettua. Välineilläkin on luultavasti eroja, ainakin joissakin tilanteissa ja tätä asiaa on hyvä tutkia. Välineillä voi olla vaikkapa erilaisia tulonjaollisia vaikutuksia. Mutta keskuspankin oma tavoite ja sen saavuttaminen on ensi sijalla.

Nick Rowella on siihen paljon puhuttuun Woodfordin paperiin [pdf] liittyen pessimistisiä huomioita, jos joku haluaa toisen mielipiteen.

P.S. Lähiaikoina voi olla taas ns. jänniä paikkoja, jos ja kun Espanja tulee hakemaan apua ja joutuu myöntymään kaikkiin niihin ehtoihin, joita tuohon apuun liitetään.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentti

Blogiarkisto