Miksi talon kyljessä ei lue talon rakentajan nimeä?

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa oli mielenkiintoinen havainto tänään:


Rakentamisen yleisongelma on se, että loppuasiakkaan kytkentä palvelun – esimerkiksi kodin – tuottajaan on hutera. Melkein millä tahansa muulla elinkeinon alalla asiakas on pakko ottaa vakavasti ja pelolla huomioon.
Autotehtaat ovat viime vuosina kutsuneet myymiään autoja jälkikäteen korjauksiin ja upottaneet takaisinkutsuihin miljardeja. Milloin rakennusyhtiöt ovat ilman oikeuden päätöstä kiertäneet korjaamassa koteja huomattuaan tehneensä virheitä? Unohdettuaan kylpyhuoneiden kynnysten reunasta vesieristeet tai tehtyään koulujen lattioiden läpiviennit huonosti?


Tämä vaikuttaa minusta varsin todenmukaiselta. Pääkirjoitus siirtyy rakentamisen tutkimusta ja sen kytköksiä elinkeinoelämää, mutta itse ajattelin jatkaa vähän yllä olevan sitaatin ajatusta ja kysellä teiltä näkemyksiä.

Minä tiedän, että YIT ja Skanska ovat puljuja, jotka niitä taloja rakentavat, mutta ne ovat hyvin kaukaisia brändejä omasta, loppukäyttäjän näkökulmastani. Lähes kaikkeen kuluttamiseemme liittyy brändi, miksei asumiseen? Miksi asunnonostajat eivät ajattele "Tämä talo on Rakennus-Ramin tekemä, siinä kyllä tiivisteet kestää, toisin kuin niissä Talo-Timon hökkeleissä"? Vai ajattelevatko he brändejä? Itse en ole ikinä ostanut asuntoa.

Näkisin niin, että laatu on ensisijaisesti brändikysymys, joskin lainsäädäntö tuottaa jonkinlaisia minimikriteerejä. Ei synny hyvää laatua, ellei ole laadulla kilpailua ja ei ole laadulla kilpailua, ellei ole brändejä.

Miksi rakennusala on tällainen? Miksi rakentamisessa on niin paljon huonoa laatua verrattuna moniin muihin tuotannonaloihin? Vai onko siellä?

1 kommenttia:

Artturi kirjoitti...

Mua kiinnostaa kans vastaukset näihin kysymyksiin, mut mulla ei oo oikein ehdottaa mitään.

Julkisuudessahan kuulee, et ei oo kilpailua, kun menee kaupaks kuitenkin, mut tää ei kuullosta kyllä järkevältä selitykseltä, koska kyllähän ne menis kalliimmalla kaupaks, jos laatu olis parempi.

Toinen selitys mitä kuulee on monopolit, mutta miks monopolit tekis epäoptimaalisen huonoo laatua?

Omakotirakentajista sen verran, että siellähän on semiyleistä, että lämmitysjärjestelmäks valitaan sähkö, vaikka jos sitä ajattelis sijoituksena, niin kaukolämpö/maalämpö etc. voittais osakkeet 6-0.

Ehkä laadun tekeminen on sen verran kalliimpaa, että asunnon ostajat makselee huonosta laadusta koituvia suuriakin kustannuksia mieluummin myöhemmin ku asunnon oston yhdeydessä.

Lähetä kommentti

Kommentti

Blogiarkisto