Kutistuva kurjuus

Katsoin tässä eräänä iltana Areenasta Ulkolinja-dokumentin "Teollisuus hylkää Kiinan". Dokumentti oli valaiseva ja herätti ajatuksia. Dokumentin kertoja ei kuitenkaan malttanut olla asettamatta nähtyä vääriin kehyksiin. Esimerkiksi yhdessä kohdassa kuuluu seuraava:

Kiinalaisten sijoituksen vahvistavat Kambodžan taloutta. Talousihmeen on saanut aikaan 300 000 tehdastyöläisen reservi. Tekstiilialan tuoma kasvu ja työpaikat ovat kuitenkin vaikuttaneet hyvin vähän köyhyyteen.

Todellisuudessa Maailmanpankin tietojen mukaan äärimmäisessä köyhyydessä - alle 2 dollaria/päivä - elävien osuus puolittui 38 prosentista 19 prosenttiin vuodesta 2004 vuoteen 2009 (data on jokseenkin hajanaista). Muutkin köyhyysmittarit osoittavat alaspäin. Ja varmaan tällä on jotain tekemistä tekstiilialan tuoman kasvun ja työpaikkojen kanssa.

Tuore kehitysyhteistyön mielipidemittaus osasi kertoa, että 68 prosenttia suomalaisista luulee, että maailmassa on enemmän äärimmäisessä köyhyydessä eläviä ihmisiä kuin vuonna 1990. Ihmiset kamoon! Kolme neljästä uskoo, että alle puolet kehitysmaiden lapsista aloittaa peruskoulun, kun todellisuudessa osuus on yli 90 prosenttia. Jengi hei!

Ehkä ihmisten väärillä käsityksillä on jotain vaikutuksia vaikkapa heidän äänestyskäyttäytymiseensä, en tiedä. Lähinnä minua surettaa, että niin monilla on väärä käsitys siitä maailmasta, missä he elävät.


P.S. Mielenkiintoista on muuten myös se, että suomalaiset tietävät aika hyvin, kuinka suuri osuus bruttokansantulosta menee kehitystyöhön - ehkä tämän 0,7-keskustelun myötä - mutta aliarvioivat kuitenkin kehitysyhteistyöhön käytettävän rahamäärän, joka on noin 1,1 miljardia vuodessa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentti

Blogiarkisto