Neurotaloustiedettä Courserassa

Mikrotaloustieteessä havaitaan säännönmukaisuuksia tiettyjen muuttujien ja talouden toimijoiden valintojen välillä. Hyödykkeen hinta nousi - kulutus laski. Työttömyysturva nousi x prosenttia - työttömyysjaksot pitenivät y prosenttia. Näitä säännönmukaisuuksia koetetaan selittää mallilla, jossa toimijalle määritellään i) tavoitefunktio, ii) rajoitteet ja iii) valintamuuttujat. Esimerkiksi: "valitse kulutuskori niin, että hyöty maksimoituu ja budjettirajoite täyttyy".

Varsinainen valinta on kuitenkin taloustieteen näkökulmasta musta laatikko. Vaikka on tiedetty, että valinnat ovat vain aivokemiaa, on ajateltu, että valintaa aivojen tasolla ei tarvitse tai ei voida mallintaa. Neurotaloustiede on pyrkimys avata tuo musta laatikko ja katsoa, miltä hyödyn maksimointi näyttää vaikkapa fMRI-laitteen avulla katsottuna. Myös sellaisia perinteisessä taloustieteessä enemmän tai vähemmän esillä olevia käsitteitä kuin todennäköisyyksiä, oppimista ja reiluutta voidaan tutkia myös neurotaloustieteen menetelmin.

Tarinasta Nero on irti, käsikirjoitus Ruud Straatman, piirrokset Bas Heymans. Onnettomuuden seurauksena Aku imee itseensä kaikki tietokoneen tiedot ja hänestä tulee nero. Valitettavasti hänestä tulee myös pöyhkeä ja ylimielinen ja hän aiheuttaa ärtymystä muissa ankkalinnalaisissa. Tarinan onnellinen loppu ei suinkaan ole se, että yhteisö keksii keinot hyödyntää Akun neroutta elintasonsa kehittämiseksi vaan se, että Aku palautuu omaksi yksinkertaiseksi itsekseen ja jatkaa Roope-sedän kolikoiden kiillottamista. Aku Ankka Lataamo on mitä mainion tuote ja sitä voi kokeilla maksutta yhden kuukauden ajan.


Courserassa alkaa juhannuksen jälkeen yhdeksän viikkoa kestävä neurotaloustieteen kurssi. Jos haluat oppia lisää, ilmoittaudu mukaan - minäkin osallistun. Kurssista saa tietenkin enemmän irti, jos tekee viikkotehtävät ja tähtää diplomiin, mutta kuten perinteisilläkin yliopistokursseilla, osallistua voi myös niin, että vain hengailee mukana, kuuntelee luennot ja lueskelee lisämateriaalia sen verran kuin jaksaa.

Jos haluat vielä miettiä ennen ilmoittautumista, lue katsaus neurotaloustieteeseen suomeksi (pdf) tai englanniksi (pdf).

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentti

Blogiarkisto