Kysyntä ja kulutus

Haen Valmennuskeskukselle kevääksi hommiin ja minun pitää maanantaina käydä Helsingissä pitämässä näyteluento. Vähän jännittää, kun en ole vielä kertaakaan vetänyt sitä läpi ja edessä on viikonloppu rappiota Kuopiossa Jalakapallo-Peijjaisissa.

No kuitenkin, olen valmistellut juttua ihan perusasiasta, kysyntä-tarjonta-kehikosta. Yksi asia, mitä ehkä jossain vinkeissä näin korostettavan, on seuraavien käsitteiden erilaisuus: kysyntä, kysyntäkäyrä, ja kulutus. Tämä tuli mieleen seuraavasta Hesarin uutisesta: Pikavippien kysyntä nousi jopa kolmanneksen. Uutisesta käy ilmi, että myönnetyt pikavipit ovat nousseet kolmanneksen, eli kyse on pikavippien kulutuksen nousemisesta. Tämähän voi johtua niin kysynnän kuin tarjonnankin kasvusta. Sitä että kummasta on kyse, voi yrittää selvittää katsomalla pikavippien hintaa, eli korkoa. Jos korko on laskenut, hinta on laskenut ja kyse on tarjonnan kasvusta. Jos taas korko on noussut, hinta on noussut ja kyse on tarjonnan kysynnän kasvusta. Näin siis, jos kysyntä- ja tarjontakäyrät ovat hyvin käyttäytyviä, kuten sanotaan.

Tällainen on siis yksinkertainen analyysi kysyntä-tarjonta-kehikossa. Tässä siihen pitää liittää tavallista suurempi caveat, kun kyse on luottomarkkinoista, jotka eroavat merkittävällä tavalla tavanomaisista markkinoista.

2 kommenttia:

Jaakko Stenhäll kirjoitti...

"Jos korko on laskenut, hinta on laskenut ja kyse on tarjonnan kasvusta. Jos taas korko on noussut, hinta on noussut ja kyse on tarjonnan kasvusta."

Myöhemmässä virkkeessä kuitenkin lienee kysynnän kasvu kyseessä?

Allan Seuri kirjoitti...

Tänks! Ei oo helppoo ^^

Lähetä kommentti

Kommentti

Blogiarkisto