Mitä teen työkseni tällä hetkellä

Aloitin työt edellisen viikon maanantaina ja vaalitoimikunnan puheenjohtajuuden viedessä saldostani (kyllä, käytän kellokorttia vaikka olen töissä yliopistolla) pari päivää heti ensimmäisellä viikolla olen tehnyt jokseenkin pitkää päivää päästäkseni lähemmäs nollaa. Ja mikäs siinä, työnteko maistuu. Hommat ovat kokolailla selvillä ja on ilo tuottaa arvoa yhteiskunnalle. Kerron vähän siitä, mitä teen koska minusta on hauska kertoa siitä ja toisaalta minusta itsestäni on aina hauska kuulla, mitä kaikkea ihmiset tekevätkään työkseen tässä hyvin erikoistuneen työnjaon maailmassa. Ja on hyvä pitää blogausnäpit vetreinä.

Projektissa tutkitaan työn verotusta ja sen vaikutuksia ihmisten käyttäytymiseen. Perusoppikirjoissahan esitetään työn verotuksen hyvinvointitappiot tavanomaisessa kysyntä-tarjonta-kehikossa. Akateeminen tutkimus sen sijaan keskittyy näinä päivinä työn tarjonnan ja sen jouston estimoinnin sijaan verotettavan tulon jouston estimointiin. Tässä Saez et al. tarjoavat katsauksen kirjallisuuteen ja täällä Goolsbee kertoo alussa vähän kirjallisuuden historiallisesta taustasta.

Chetty on mallintanut hienosti kitkaista optimointia ja tehnyt muiden tutkijoiden kanssa eräälle Tanskan aineistolle sovelluksen, jossa mallinnetaan ja tutkitaan myös etsintää ja työaikarajoitteita. Tämä lähestymistapa tuottaa mahdollisesti parempia estimaatteja joustoista ja sitä kautta mahdollistaa verotuksen tekemisen paremmaksi. Yksi ennustus, joka noissa papereissa esitetyistä malleista tulee on se, että suuremmat veromuutokset tuottavat suurempia joustoestimaatteja. Tätä ennustusta sitten testataan siinä projektissa, jossa apulaistelen.

Käytännössä etsin tietoa aineistossa olevien maiden verotuksesta, aluksi lähinnä OECD:n tilastopalvelusta, ja koska dataa tulee aika paljon kirjoitan erilaisia ajovirtoja sen käsittelemiseksi - ja muutenkin olen kokenut hyväksi kirjoittaa ajovirtoja mahdollisimman paljon, koska i) (hyvin kommentoitu) ajovirta itsessään on dokumentointi prosessista ii) copy-pastessa tulee helposti virheitä ja iii) jos hommaa pitää päivittää (huomataan virhe tai pitää lisätä jokin maa/vuosi), työ käy helpommin. Käytän VBA:ta Excelissä ja R:ää. Jos ja kun jossain vaiheessa saan aineiston valmiiksi niin teen ehkä jotain muuta, kuten (kevyttä) tilastollista analyysiä.

Kuten sanottua, homma on mielenkiintoista ja on hauskaa olla työssä, jossa likvidin varallisuuden lisäksi karttuu inhimillinen kapitaali.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentti

Blogiarkisto