Tarvitaan uusi sana. Minä tarvitsen uuden sanan. Aasinsilta on Wikipedian määritelmän mukaan "kirjallinen siirtymätekniikka, jossa tekstiin lisätään irrallinen tai kömpelö viittaus johonkin, mitä aiotaan käsitellä seuraavaksi". Se, mitä minä harrastan, on irrallisia tai kömpelöitä viittauksia tuoreeseen uutisointiin tai kommentaariin, joista hypätään johonkin asiaa sivuavaan vähemmän ajankohtaiseen aiheeseen.
Teksti alkaa siis varsinaisesti tästä.
Minun on pitänyt jo jonkin aikaa liittää tänne pari käppyrää Suomen talouden rakenteen kehityksestä. Käppyrät ovat Riitta Hjerppen teoksesta Suomen talous 1860-1985: Kasvu ja rakennemuutos, joka on ystävällisesti luettavissa pdf-muotoisena Suomen Pankin sivuilla.* Ensiksikin bruttokansantuotteen jakautuma eli eri alojen osuus kansantalouden arvonlisäyksestä.
Jalostus eli teollisuus ja rakentaminen on siis ollut merkittävin arvonlisäyksen lähde lyhyen aikaa joskus 1950-luvun taitteessa (sotakorvaukset?); ennen sitä alkutuotanto, sen jälkeen palvelut. Onko niin, että Suomen metsävarannot pitivät alkutuotannon osuutta korkealla samaan aikaan kuin muissa maissa tehostuva maatalous oli jo lähettänyt poikansa ja tyttärensä kaupunkiin tehtaisiin? Joka tapauksessa mitä työpaikkoihin tulee, jalostus ei ole koskaan ollut suomalaisten tärkein työllistäjä, kuten alla olevasta hienosta käppyrästä näkyy.
Oma sukuhistoriani on tässä hauska esimerkki. Saatan tietää tai muistaa väärin, mutta käsittääkseni alkutuotannossa työskennelleiden isoisovanhempieni jälkeen perheeni on saanut leipänsä palvelualoilla, enemmän tai vähemmän koulutettuna.
Kolme kysymystä.
Ensimmäinen kysymys: miksi alkutuotannon supistuminen oli kivuttomampi ja edistyksellisempänä nähty rakennemuutos kuin nykyinen teollisuuden rakennemuutos? Ainakin kuvioita katsomalla on vaikea kieltää, etteikö edellinen olisi ollut "isompi" rakennemuutos. Olen halukas kuulemaan teidän selityksiänne. Omat mutuiluni:
- Jälkiviisaus. Alkutuotannon lasku oli kivuliasta ja on edelleen, mutta siitä on tullut osa suurta suomalaista edistystarinaa. Teollisuuden siirtymisestä Aasiaan ei ole vielä tullut osa suurta menestystarinaamme.
- Jostain syystä työmarkkinat toimivat paremmin edellisessä rakennemuutoksessa kuin nykyisessä. Siirtymä alkutuotannosta jalostukseen ja palveluihin oli helpompaa kuin nykytilanteessa kaivattu siirtymä jalostuksesta palveluihin. Miksi? Liittyykö väestöllinen muutos tähän jotenkin?
- Nyt teollisuudesta katoavat työpaikat ovat suhteellisen korkean jalostusarvon työpaikkoja, kun taas aiemmin siirryttiin köyhältä maaseudulta vähän vähemmän köyhiin kaupunkeihin. Onko näin?
Monilla on omat, politiikkaan liittyvät selityksensä (rikkidirektiivi/ahnas ay-liike/toimitusjohtajien huonot valinnat), mutta omasta mielestäni jalostuksen lasku on niin pitkä ja yleislänsimaalainen trendi, että politiikalla on vaikea sitä selittää.
Toinen kysymys: mitä tarkoitusta tämä jaottelu palvelee? Mitä se on palvellut aiemmin, palveleeko se sitä enää? Palveluihin mahtuu kuitenkin kaikenlaista. Tämä jaottelu kertoo hyvin yhden ison tarinan, mutta kertooko se mitään muuta?
Kolmas kysymys: tietääkö joku, miten tämä on mennyt muissa maissa? Oliko jalostus tärkeämpi kuin Suomessa?
*Käydessäni Lappeenrannan kirjastossa juhannuksen alla törmäsin näiden kuvien päivitettyihin versioihin, mutta en millään saa nyt päähäni kirjan nimeä. Joka tapauksessa tässä kännykkäkuvakaappaukset BKT-kuviosta ja työllisyyskuviosta, jos jotakuta kiinnostaa aivan viime vuosiin yltävä tarkastelu.