EKP laskee rimaa ja nostaa odotuksia

Yhteiseurooppalainen rahapolitiikka on vuodesta 2009 puhunut joka kuukausi EKP:n pääjohtajan kautta ja julistanut, että inflaatio-odotukset euroalueella ovat ankkuroituneet niin, että ne ovat linjassa sen kanssa, että inflaatio keskipitkällä aikavälillä pidetään alle mutta lähelle kahdessa prosentissa. Lausemuoto on vaihdellut, mutta sisältö on pysynyt samana. Aina viime marraskuuhun asti.

Vuoden 2013 heinä-, elo-, syys- ja lokakuun pressikokouksissa asia ilmaistiin seuraavasti:

Inflation expectations for the euro area continue to be firmly anchored in line with our aim of maintaining inflation rates below, but close to, 2% over the medium term.

Marras-, joulu-, tammi- ja helmikuussa tämä sama lause on kuulostanut tältä:

Inflation expectations for the euro area over the medium to long term continue to be firmly anchored in line with our aim of maintaining inflation rates below, but close to, 2%.

Mario Draghi taputtelee itseään edelleen selkään, mutta viime kuukausina maininta inflaatiotavoitteen aikavälistä on pudotettu pois. Rahapolitiikka epäonnistuu tällä hetkellä tavoitteensa täyttämisessä, joten keskuspankki katsoo parhaaksi muuttaa tavoitetta.

On aina ollut vähän epäselvää, mikä keskipitkä aikaväli on. Ehkä lähimmäksi määritelmää pääsi Draghin edeltäjä Jean-Claude Trichet maaliskuun 2004 pressitilaisuudessa:

What is the chance that a real disinflationary trend is going to be setting in this year? That inflation will, in fact, be lower than your definition of "below, but close to 2%"? 
Trichet: Well again, when we take a decision today, it is with an eye on what will be the situation within 18 months, two years

Miltä inflaatio-odotukset sitten näyttävät tällä hetkellä? EKP tarkastelee inflaatio-odotuksia kolmella tavalla: malliennusteilla, kyselyillä ja rahoitusmarkkinahinnoilla.

EKP ja Eurojärjestelmä julkistavat makrotaloudellisia ennusteita aina syys- ja maaliskuussa ja joulu- ja kesäkuussa, vastaavasti. EKP:n tuorein ennuste on siis syyskuulta, ja siinä ennustettiin 1,3 prosentin inflaatiota vuodelle 2014. Vuoden 2015 ennuste ilmestyy muutaman viikon päästä. Eurojärjestelmä ennusti joulukuussa 1,1 prosentin inflaatiota vuodelle 2014 ja 1,3 prosentin inflaatiota vuodelle 2015.

EKP:n talousennustajien kysely toteutetaan neljästi vuodessa, ja tuoreimmassa kyselyssä keskimääräinen inflaatioarvio vuoden päähän - eli vuoden 2015 alkuun - oli 1,3 prosenttia ja 1,5 prosenttia kahden vuoden päähän.

Inflaatioon kytkettyjen rahoitusmarkkinainstrumenttien sisältämä informaatio inflaatio-odotuksista liittyy vähän Trichet'n keskipitkää aikaväliä pidempiin aikaväleihin, 5-10 vuoteen. Tammikuun Monthly Bulletinin mukaan inflaatiolta suojattujen ja suojaamattomien instrumenttien korkoerojen perusteella seuraavan viiden vuoden keskimääräinen vuosi-inflaatiovauhti olisi 1,2 prosenttia. Tämä vaikuttaa hyvin matalalta, ja mielenkiintoisesti näillä mittareilla inflaatio-odotukset jopa nousivat viime vuoden lopulla, toisin kuin mallien ja kyselyiden tulokset.

EKP laittaa selvästi paljon painoa omille ennusteilleen, mikä lataa suuria odotuksia ensi kuun kokoukselle. Erityisen tärkeän kokouksesta tekee se, että EKP julkistaa siinä ensimmäistä kertaa kolmevuotisen inflaatioennusteen, mikä tässä hetkessä siis tarkoittaa arviota vuoden 2016 inflaatiosta:

The reason for today’s decision not to act s [sic] really to do with the complexity of the situation that I have just described, and the need to acquire more information. In this sense, today’s instance is different from what we had in November. Now, in what sense is it different? The macroeconomic projections by our staff, which will be coming out at the time of our monetary policy meeting in March, will contain, for the first time, forecasts for 2016, and that is a very significant change in our analysis, a significant change in the information set that we use for our analysis.

Rahapolitiikka on jännittävä yleisölaji, mutta ei pidä unohtaa, että Euroopan 19 miljoonalle työttömälle se on erityisesti tällä hetkellä enemmän. Ainakin itse toivon, että EKP löytäisi keinoja edes inflaatiotavoitteensa toteuttamiseksi.


P.S. Kun luin tuoreinta pressitilaisuutta, tuo aikavälin pudottaminen tavoitteesta pois pisti silmään. Halusin sitten särmäillä, panostaa Python-taitoihini ja hankkia ehkä vähän materiaalia tuleviin blogeihin, joten keräsin kaikkien EKP:n pressitilaisuuksien lausunnot ja kysymys-vastaus-sessiot. Luultavasti tässä lueskelen niitä lähiaikoina, ja jaan tänne huomoioita. Minun pitäisi myös jossain vaiheessa tehdä itselleni verkkosivut, joilla voisin luontevasti myös jakaa näitä koodeja ja aineistoja. Mutta jos joku jostain syystä haluaa saada nämä käsiinsä heti, niin ei kun vain viestiä tulemaan.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentti

Blogiarkisto