Kenen on vastuu asuntohintakuplista?

En ole mikään sääntelyn asiantuntija. Tiedän enemmän rahapolitiikasta ja siitä varmaan tuleekin intuitioni, että korkoaseella ei pidä säädellä asuntojen hintoja, kuten Nordean Ari Kaperi haluaa tehtävän.

Ei minustakaan asuntoluototuksen hillintä ole pankkien asia, etenkään kun tilanne on sellainen, että aina kun kosahtaa niin pankkien tappiot eivät ole pelkästään pankkien asia. Mutta vaikka rahapolitiikka ja rahoitusmarkkinoiden sääntely ovat toisiinsa liittyviä, ne ovat kuitenkin erillisiä asioita. Suomessa Suomen Pankki hoitaa rahapolitiikkaa ja Fiva sääntelyä. Finanssivalvonta toimii hallinnollisesti Suomen Pankin yhteydessä, mutta on päätöksenteossaan itsenäinen (suoraan Wikipediasta).

Järjestelyjä on monenlaisia ja keskuspankin voi olla ihan fiksua hoitaa rahoitusmarkkinoiden sääntelyä, mutta ei rahapolitiikalla. Rahapolitiikalla hoidetaan inflaatiota ja tuotantoa (tai vaihtoehtoisesti työllisyyttä), eikä yksittäisten markkinoiden hintakehitystä, vaikka nuo markkinat olisivatkin niin merkittävät kuin asuntomarkkinat. Jos kiinnostaa, niin voi lukaista Lars Svenssonin perusteluja tälle (osio 5.2, tiedoston sivu 53->).

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentti

Blogiarkisto