Kindle ja suhteelliset hinnat

Sain tuossa vähän aikaa sitten viimeinkin hankittua Kindlen. Tilasin jenkki-amazonista ja hintaa tuli tullien ja kuljetusten kanssa sataviisikymppiä. Ensimmäistä kertaa ikinä muuten soittivat minulle tullista. Ainakin toivon, että se oli tulli, kun niin auliisti latelin sotuni heille. No, kuitenkin, olen varsin tyytyväinen hankintaan. Pidempien tekstien lukeminen koneelta tuntuu joka Kindle-kerran jälkeen ikävämmältä, mutta mikäs siinä, kun tekstit voi lähettää Kindleen maililla. Ja ainakin mulla se päihittää paperikirjatkin lukunautinnollisuudessa. Niin ja olen aikalailla saanut heivattua kirjahyllyn koon ja sisällön ulos hyötyfunktiostani.

No, alla joitakin muutoksia, joita olen huomannut kulutuskäyttäytymisessäni:

Ei-opiskelulueskelu:
  • Ennen: Kaikkea sai maksutta kirjastosta. Kustannus kirjastossa käymisen vaiva ja toistuvat myöhästymismaksut.
  • Nyt: Kaikkea saa edelleen maksutta kirjastosta, mutta nyt Gutenberg-kirjoja saa ladata maksutta ihan omalta sohvalta. Paitsi että Gutenberg-kirjoja on nyt suhteellisesti halvempi lukea, niitä on myös miellyttävämpi lukea.
  • Vaikutukset kulutuskorin sisältöön: Gutenberg-kirjallisuudessa on enemmän hyvää fiktiota suhteessa nonfiktioon verrattuna tuoreeseen kirjallisuuteen. Eli paitsi että luen nyt enemmän vanhaa, myös enemmän fiktiota. En tiedä, onko vanhassa kirjallisuudessa muuta hyvää nonfiktiota kuin filosofian klassikot, enkä minä niitä suuremmin harrasta (tosin Tocquevillen Democracy in America-teosta olen jo vähän selaillut). Ja olisihan siellä varmaan jotain Smithiä, Ricardoa, Milliä ja Jevonsia, mutta taloustieteessä vanhojen klassikkojen lukemisesta ei niin suuresti kyllä kostu. Näin siitä huolimatta, että mielestäni oman oppialan historiaa pitäisi opettaa ja arvostaa meillä enemmän.

Opiskelulueskelu:
  • Ennen: Artikkeleita kurjaa lukea koneelta, eikä intoa printtailla niitä. Eli tuli luettua aika paljon enemmän kirjoja.
  • Nyt: Tosi mukava laite artikkeleiden lukemiseen. Kirjoja ei juurikaan saatavilla sähköisessä muodossa, paitsi tietysti ostamalla niitä.
  • Vaikutukset kulutuskorin sisältöön: Tulee luettua paljon enemmän artikkeleita, mikä on varmasti hyvä gradunkin kannalta - tutkimuskirjallisuuteni on melko tuoretta ja meillä muutenkin tuntuu olevan niin, että uraauurtavat jutut on artikkeleissa ja kirjat ovat lähinnä kanonisoinnin välineitä.
i haz kidnel. i haz proof.

Ja jos jossain vaiheessa ajattelit, että tästä nyt puuttuu mahdollisuus saada kaikkea digitaalisena ilmaiseksi, tosin laittomasti, niin on sitä tullut itsekin ajateltua. En ole warettanut lukion jälkeen ja ajattelin pärjätä ilman nytkin. Mutta kyllä se vähän ärsyttää, että jos haluaisin lainata kirjoja joko koulun ja kaupungin kirjastosta, minun pitäisi lainata ne second-best-formaatilla eli paperisina. No, eiköhän niille kohta tule mahdollisuus lainata kirjoja myös digitaalisessa muodossa. En ole vielä ostanut Amazonista kirjoja, mutta enköhän minä sitäkin kohta kokeile. Ja toivon sitten, että ne jossain vaiheessa avaavat formaattinsa ettei käy niin, että vuosien päästä mulla on paljon ostettuja kirjoja laitteessa, jota en halua enää käyttää.

Ensimmäinen Kindleltä lukemani kirja oli Alice in Wonderland, ja varmaan muistan sen ikuisesti ensimmäisenä, kuten muistan Any Given Sundayn ensimmäisenä DVD-leffana. Hauska kokea, miten kehitys muuttaa elämää ja sen laatua. There is no Great Stagnation, kuten sanotaan.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentti

Blogiarkisto