Kuulumisia

Olen aloittanut kesätyöt. Olen pari kuukautta töissä tutkimusassistenttina eräässä kehitysyhteistyöprojektissa. Itse projektin on hoitanut Kirkon Ulkomaanapu, tai paikallisesti Lutheran World Foundation. Käsittääkseni se liittyy jotenkin tähän. Linkittelen sitten kun siitä tulee jotain julkisia julkaisuja.

Tämä on käsittääkseni ensimmäinen suomalainen kehitysyhteistyöprojekti, jossa on ollut mukana jo projektin käynnissä ollessa taloustieteilijöitä. Suomalaisten kehitysyhteistyöprojektien kvantitatiivista analyysiä ei ole muutenkaan juurikaan tehty. Oma työni on kai enimmäkseen datan siistimistä (useita kyselytutkimuksia eri vuosilta, hieman vaihtelevia kysymyksiä ja vaihtelevaa koodausta -> harmaita hiuksia) ja analyysiajojen sujuvoittamista. Ohjelma on Stata, kuten meillä (ainakin mikropuolella) yleensä tuntuu olevan.

Osittain tuon työn vuoksi ja osittain muutenkin on tullut tutustuttua enemmän kehitystaloustieteeseen. Kävin aiheesta syventävän kurssin keväällä. Kurssikirja oli teoriapainotteinen, vierailuluennoitsijat sitten kertoivat omista, hieman käytännönläheisemmistä tutkimuksistaan. Pari juttua jäi mieleen:
  • Makrotasolla kehitysapu toimii, ehkä. Vaikuttava tutkimus viime vuosina on ollut Rajan & Subramanian "Aid and growth: what does the cross-country analysis really show", jossa todetaan, että ei voida todeta, että kehitysavulla olisi ollut makrotason vaikutuksia (toisaalta ei voida myöskään todeta että sillä ei olisi ollut makrotason vaikutuksia). Kurssilla vieraili aiheesta puhumassa Finn Tarp, joka on tehnyt töitä aiheen parissa jo vuosikymmeniä. En itse muistanut käydä luennolla tuolloin, mutta toverit olivat vaikuttuneita. Hän on tehnyt analyysiä Rajan & Subramanin aineistolla mutta eri spesifikaatioilla ja saanut positiivisen apuvaikutuksen ulos. Itse en osaa noita tutkimuksia juurikaan arvioida, sillä ekonometria on melko hienostunutta. Varmaan voisi sanoa, ettei makrotasolla voida sanoa varmaksi juuta eikä jaata.
  • Mikrolainat perivät kiskurikorkoja ja perustuvat pitkälti häpeän ja henkisen ja toisinaan myös fyysisen väkivallan uhkaan. Ja silti ne toimivat, ainakin jossain määrin.
Luin myös Banerjeen ja Duflon kirjan Poor Economics, ensimmäinen Kindlelle ostamani kirja. Kirja oli hyvä, varmaan pitäisi sanoa siitä jotain muutakin, mutta en tiedä. Yritin jossain vaiheessa kirjoittaa arviota. Ihan hyvä näyte kirjasta on heidän kirjoittamansa artikkeli Foreign Policy-lehteen. Ainakin sen luettuaan osaa toivottavasti puhua vähän rauhallisemmin kehitysyhteistyöstä (eikä kehu jotain Moyon kirjaa heti luettuaan, kuten itse tein, hehheh). Jos siitä ylipäänsä kokee jotain tarvetta puhua tai että kokee että omalla puheellaan tekee maailmasta paremman paikan. Siihen sopii itse kunkin suhtautua epäillen.

Toinenkin työpätkä on luultavasti tulossa loppukesästä, mutta siitä myöhemmin enemmän.

Sain keväällä vihdoinkin päätettyä graduaiheeni ja kirjoitinkin seminaariesitelmän Phillips-käyrään liittyen, mutta en tiedä, tuleeko siitä osa lopputyötä. Palaan ehkä siihen syksyllä, heh. Opintopisteitä on jo rutkasti, muutama tentti ehkä pitäisi tehdä mutta jos olen reipas, voisin valmistua vielä tämän vuoden puolella. Se tosin riippuu siitä, millaisia työpaikkoja urkenee ja miltä ajatus jatko-opiskelusta tuntuu.

Hannalla oli eduskuntavaalit ja hän jaksoi ne varsin hyvin. Jokseenkin hektisen vaaleilun jälkeen on ihan hauskaa, kun hän vain istuu sohvalla, syö sipsiä ja katsoo televisiosta hömppää. Kovasti rakastan edelleen.

Kirjoittelin tuossa yksi päivä ja julkaisinkin vahingossa - poistin heti - yhden postauksen. En saanut sitä vielä valmiiksi, hion vielä hieman. Tarkoituksenani oli selittää sitä, miten minusta tuntuu nykyään siltä, ettei minulla ole mielipiteitä tai tarvetta julistaa niitä ääneen, mutta sitten siitä alkoi muodostua autobiografinen totaalivellonta. Ihan hauskaa, en ole aiheesta kirjoittanut pitkään aikaan ja kun sitä mietin, en ole varmaan koskaan julkaissut mitään ajatuksiani siitä. Ehkä olisi aika.

Huomenna menen Helsinkiin katsomaan taidetta ja torstaina alkaa puistofutis. Kivoja juttuja.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentti

Blogiarkisto