Riistosta

Olen viime päivinä hankkinut itselleni päänsärkyä miettimällä riistoa. Tarkoitus oli ottaa punaista härkää sarvista ja ottaa selvää tästä käsitteestä, mutta en harmikseni ja häpeäkseni ole onnistunut.

En ole ikinä ymmärtänyt riistoa. Olen varmasti käyttänyt sitä nuorena antikokoomuslaisena, mutta en usko, että sisäistin sitä koskaan maailmankuvaani. Se näyttäytyy minulle pohjiaan myöten antagonistisena käsitteenä, joka kiinnittyy nollasummapelien maailmaan: työläinen vastaan työnantaja, kehitysmaat vastaan länsimaat. Minä vieroksun nollasummapelejä niin henkilökohtaisessa elämässäni (esimerkiksi väittelyt, joissa vain ratkotaan sitä, kumpi on oikeassa) kuin yhteiskunnallisessa ajattelussani, ja siksi tämä on varmaankin minulle vaikeaa. Lisäksi minulla on häiritsevä tunne, että riisto on "I know it when I see it"-käsite.

Miksi tämä asia on pyörinyt mielessäni? Viime syksynä kohtasin riiston käsitteen omalla mukavuusalueellani, mikrotalousteorian jatkokurssin oppikirjassa. Riisto on tässä kovin yksinkertaista: kirjoittaja Cowell käyttää käsitettä niistä sopimuksista, joilla toinen osapuoli on reservaatiohyötytasollaan. Esimerkiksi työnantaja on palkkaamassa työntekijää, ja työnhakija menee neuvotteluihin ajatellen, että "en varmasti työskentele alle kymmenen euron tuntipalkalla" (reservaatiohyöty) ja työntekijä menee töihin tasan kympin tuntipalkalla. Cowell sanoisi tällöin että työntekijä on "fully exploited", täysin riistetty (ylijäämähyödystään). Epäselväksi tosin jäi, voidaanko riistosta puhua vain silloin, kun jokin osapuoli on reservaatiohyötytasollaan, vai olisiko työntekijä osittain riistetty, kun hän saisi vaikka yksitoista euroa - ja vielä mielenkiintoisemmin, olisiko myös työnantaja tällöin osittain riistetty, kun hän ei saisi kaikkea hyötyä itselleen.

Otan mielelläni vastaan ajatuksia tästä aiheesta, mutta pyydän, että tavoitteena olisi suurempi ymmärrys, jolloin ajatukset kuten "Hikipajoissa riistetään, koska siellä on aika paskat oltavat." eivät auta, ainakaan mikäli niitä ei elaboroida. Myös marxilainen talousteoria on sellainen suo, johon en mielellään astuisi, mutta olisi mielenkiintoista kuulla, että voiko riiston käsitettä ymmärtää ilman, että sisäistää Marxin lisäarvoteorian osaksi omaa ymmärrystään.

Blogiarkisto