Hyperlinkistä

Mikä on blogi? Tälle nuorelle ja merkittävälle keksinnölle ei ole vielä vakiintunutta määritelmää, se hakee vielä muotoaan perinteisten tekstilajien seassa - niin, etteivät perinteiset tekstilajit ja perinteinen media välty muuttumasta siinä samalla. Me haemme sitä muotoa, bloggaajat ja lukijat.

Tämä on varmaa: blogin on oltava verkossa (eli www:ssä, webissä). Väitän kuitenkin (normatiivisesti), että mikä tahansa verkkoon perustettu kirjoituspalsta ei ole blogi. Näin siksi, että verkko ei ole verkko ilman hyperlinkkiä. Verkko ei ole pelkästään paikka, minne kirjoituksia laitetaan, samalla tavalla kuin lehtiä jaetaan koteihin ja kirjoja laitetaan kirjastoihin. Verkko on tila, jossa informaatio virtaa erilaisten solmukohtien kautta. Ja tuosta lauseesta viimeistään paljastui, että tässä esittämäni ajatukset perustuvat paljolti Castellsin Rise of Network Society-teokseen ja erityisesti sen Space of Flows-kappaleeseen.

Joulukuun alussa Brad DeLong kysyi Ben Bernankelta, miksi Fed ei tähtää kolmen prosentin inflaatiovauhtiin ja BB vastasi jotakuinkin näin: "Voisihan se kasvattaa työllisyyttä ja tuotantoa, mutta sitten kansa voisi ajatella, että Fed ei malta laittaa inflaatiota aisoihin laman loputtua." Kun tämä vastaus julkistettiin, se virtasi välittömästi kaikkiin seuratuimpiin talousblogeihin ja siitä esitettiin kommentteja, joista edelleen esitettiin kommentteja. Tästä blogeissa on kyse. Mitä tärkeämpi informaatio, sitä laajemmalle se virtaa: Obaman valintaa kommentoitiin jos jonkinlaisissa blogeissa.

Ei siis riitä, että blogi sijaitsee verkossa, vaan sen on oltava myös osa sitä, solmukohta virtojen tilassa. Informaatio pysähtyy blogissa, siihen lisätään jotain ja se jatkaa matkaansa seuraavaan blogiin. Tosin on myönnettävä, että suurin osa blogeista, kuten tämäkin, sijaitsevat periferiassa, informaatiovirtojen päätepisteinä, kommentoimattomina. Koska tämä kuulostaa melko surulliselta noin henkilökohtaisella tasolla, minun pitänee kirjoittaa pian siitä, miksi haluan blogata.

Blogiarkisto