Stubb (isäntä)

Stubb näyttää kaapin paikan. Tässä on mielestäni aidosti freesiä ja hyvää keskustelua. Jotenkin minusta tuntuu siltä, että Vihreiden setit tässä asiassa ovat olleet hyvin väsyneitä viime aikoin. Tässä on joitakin huomionarvoisia asioita:

Kokoomuslainen mamumyönteisyys:
"Olen nähnyt viime aikoina liian vähän ihmisiä, jotka sanovat maahanmuuton olevan Suomelle hyvä asia", Stubb sanoo.

Tarkkuus sanojen käytössä. Minusta rasismi on edelleen väärä sana kuvaamaan hommalaisia, ksenofobia on ainakin osuvampi:
Keskustelu on liian yksipuolista. Siinä haiskahtaa rasismi, siinä haiskahtaa nationalismi, populismi ja ksenofobia (muukalaisviha). Se on hyvin vastenmielistä", Stubb sanoo.

Ja viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä:
Vaikka Stubb hehkuttaa monikulttuurisen rikkautta ja kansainvälisyyden ihanuutta, myös maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista pitää puhua avoimesti.

Mikä tästä tekee erityistä? Se, että Stubb oikeasti jatkaa ja kertoo näkemyksiään maahanmuuton ongelmista. Voi olla taas harhaista havainnointia, mutta tuntuu, että Vihreillä juttu jää usein tähän, tai jatkuu tyyliin "vaikea asenneilmapiiri ynnynnyy".
"Ongelmia on kaksi: suomalaisella yhteiskunnalla on vaikeuksia asenteellisella tasolla ottaa maahanmuuttajia vastaan. Toisaalta suomalaisella järjestelmällä on ollut huono valmius ottaa turvapaikan hakijoita, kun niiden määrä on niin voimakkaasti kasvanut. Näihin epäkohtiin meidän pitää puuttua."

Stubb myöntää, että Suomi on ollut liian houkutteleva kohde turvapaikan hakijoille. "Siihen on yritetty hallituskauden aikana puuttua."

Blogiarkisto