- Miten euroalueen tilanne eroaa devalvaatiosyklistä, jossa yksi talouden toimijajoukko (metsä- ja metalliteollisuus/etelä-Eurooppa) ei kykene pitämään kustannuksiaan aisoissa (tai tuottavuuden kasvuaan tarpeeksi hyvänä) ja koska joukolla on poliittista painoarvoa, asia on ratkaistava joko kustannusten laskulla, joka on hidasta ja kivuliasta, tai inflaatiolla, jonka ikävä sivuvaikutus on se, että se syö muiden toimijoiden ostovoimaa. Yleensä on hyvä suhtautua epäillen valtion ja yksityisen sektorin ja mikro- ja makrotasojen analogioihin.
- Entä jos lahtelaisten yritysten tuottavuus jäisi jälkeen muun Suomen tuottavuudesta ja Lahden kaupunki ajautuisi velkakriisiin? Miten tämä eroaisi Kreikan tilanteesta euroalueen sisällä? Lahti esimerkkinä siksi, että sen osuus Suomen tuotannosta on suunnilleen sama kuin Kreikan osuus euroalueen tuotannosta.
Jälkimmäinen pointti tuli mieleeni, kun Economistissa (printissä) oli seuraava saksalaisen teollisuuspomon sitaatti:
I support the euro, but not at any price.Tätä voi verrata poliitikkojen, esim. Angela Merkelin ja Olli Rehnin lausuntoihin:
We support whatever is needed to support the euro, also with respect to the rescue fund. (Merkel)
We shall defend the euro whatever it takes. (Rehn)
Jos kysymyksen ottaa kirjaimellisesti, on vaikea keksiä mitään esimerkkejä asioista, joita kannattaa tehdä millä tahansa hinnalla. Taivaspaikka? Euron tulevaisuus ei, onneksi, ole taattu, koska useimmat muut toimijat eivät ole sitoutuneita ideoihin, vaan palkkapusseihinsa.
2 kommenttia:
Mielenkiintoista, toivottavasti intoa jatkopohdintoihin löytyy. "Euron tukeminen/siihen sitoutuminen" on mulle käsitteenä jotenkin epäselvä.. Ei kai koko valuutasta luopuminen ole kovinkaan realistinen vaihtoehto? Vai tarkoittavatko poliitikot tällä sitoutumista siihen että kaikki euromaat pysyvät mukana?
Moi, sori kun on taas jäänyt vastailu. Hyvä pointti. Yleensä vain nuo sitoutumiset yleensä lausutaan siinä tilanteessa, kun joudutaan tukemaan yksittäistä maata, niin siitä olen ajatellut, että poliitikkojen puheissa euroon sitoutuminen tarkoittaa sitä, että pidetään jokainen euromaa rahaliitossa. Voihan olla, että euroon sitoutumisella tarkoitetaan yleistä euroalueen terveyttä ja ajatellaan, että tuo terveys vaatii sen, että kaikki euromaat pidetään mukana (tyyliin Kreikan lähtö kaataisi Saksan ja Ranskan pankit). Mutta varmaan jos joku maa joutuisi lähtemään eurosta, sekin olisi ihan perusteltavasti euron tukemista - heikot osat on vain katkottava pois jne.
Lähetä kommentti
Kommentti