Kunnallisvaalit ovat aivan kohta. Itselleni nämä ovat nyt toiset kunnallisvaalit, joissa saan äänestää ja ensimmäiset vaalit, joissa äänestän Helsingissä. Yksi osa omia vaalejani on jo useana vuonna ollut vaalitoimitseminen, ja olen tänä vuonna Mellunmäessä toimitsemassa. Mukava tapa tutustua ihmisiin ja paikkoihin ja tienata hieman taskurahaa. Ja onhan siinä arvokkuuden ja juhlan tuntua. Ajattelin nyt tarjota vähän omia ajatuksiani näistä vaaleista.
Olen asunut Helsingissä vasta vähän aikaa, joten en ole aivan tarkkaan perillä siitä, minkä perusteella tässä kaupungissa pitäisi äänestää. Yleisiä teemoja lienee kolme: asuminen, joukkoliikenne ja kaupungin palvelujen tuotanto, ja tähän liittyen taloudenpito (tai nykyisellään talouden tasapainottaminen). Helsinkiin ilmeisesti tarvitaan uusia asuntoja laskemaan nykyisten asukkaiden elinkustannuksia ja majoittamaan tänne muuttavia. Joukkoliikenne ja asuminen kytkeytyvät tiiviisti toisiinsa niin, että joukkoliikenne vaatii joukkoja ja hyvin järjestetty joukkoliikenne jättää tilaa myös ihmisille asua. Ja lopuksi kaupunki on aina merkittävä palvelujen tuottaja, joskin tällä saralla eduskunta rajoittaa käsittääkseni melko suuresti sitä, mitä kaupunki voi tehdä - ilmeisesti puheet veroparatiisien boikotoinnista kuntien hankinnoissa saattavat helposti törmätä hankintalakiin. Muita teemoja voisivat ehkä olla metropolipolitiikka ja demokratiakäytännöt. Kuten sanottua, olen asunut täällä vasta vähän aikaa, niin en tarkkaan tiedä. Ajattelin äänestää Mikko Särelää. Hän vaikuttaa asialliselta ja tykkää avata juttuja blogissaan.
Tampereella iso yksittäinen kysymys on ratikan kohtalo, mutta ilmeisesti rantatunnelistakin ollaan äänestämässä näissäkin vaaleissa. Ja toki tavanomaiset kysymykset rahoituksen ja palveluntuotannon kestävyydestä tulevaisuudessa. Jos kirjani olisivat vielä Tampereella joutuisin ja pääsisin äänestämään tyttöystävääni. Ilahtuisin kuitenkin suuresti, jos Jaakko pääsisi valtuustoon, siinä saisi mainio kaupunki (ja kaupunginosa!) ansaitsemansa edustajan.
P.S. Eikö se ole vähän jännää, että Helsingissä kaikki puolueet omistavan luokan edustajia myöten puhuvat tarpeesta laskea asumisen hintaa? Asunto on kuitenkin monen helsinkiläisen(kin) tärkein omaisuus ja tässä puhutaan sen arvon laskemisesta (tai tarkemmin ottaen sen nousun hillitsemisestä). Ehkä tämä heijastaa seuraavia asioita: 1) äänet jakautuvat tasaisemmin kuin asunto-omaisuus ja ääniähän näissä vaaleissa ensi sijassa kalastellaan, 2) asunto-omaisuus on melko erityistä omaisuutta ja 3) kaupungit perustuvat suuruuden ekonomiaan, ja näissä oloissa monet hommat menevät mielenkiintoisiksi: asuntojen tarjonnan lisääminen voi (pidemmällä aikavälillä) kasvattaa niiden arvoa.
Blogiarkisto
-
►
2019
(2)
- ► huhtikuuta (1)
- ► tammikuuta (1)
-
►
2018
(11)
- ► marraskuuta (1)
- ► toukokuuta (1)
- ► huhtikuuta (1)
- ► helmikuuta (1)
- ► tammikuuta (3)
-
►
2017
(7)
- ► heinäkuuta (1)
- ► toukokuuta (1)
- ► huhtikuuta (1)
- ► maaliskuuta (2)
-
►
2016
(16)
- ► marraskuuta (1)
- ► huhtikuuta (1)
- ► maaliskuuta (2)
-
►
2015
(11)
- ► huhtikuuta (3)
- ► maaliskuuta (2)
- ► helmikuuta (3)
- ► tammikuuta (3)
-
►
2014
(29)
- ► joulukuuta (5)
- ► marraskuuta (4)
- ► heinäkuuta (2)
- ► toukokuuta (3)
- ► huhtikuuta (1)
- ► maaliskuuta (1)
- ► helmikuuta (2)
- ► tammikuuta (2)
-
►
2013
(55)
- ► joulukuuta (2)
- ► marraskuuta (2)
- ► heinäkuuta (3)
- ► toukokuuta (6)
- ► huhtikuuta (5)
- ► maaliskuuta (7)
- ► helmikuuta (8)
- ► tammikuuta (6)
-
▼
2012
(72)
- ► joulukuuta (3)
- ► marraskuuta (4)
- ► heinäkuuta (10)
- ► toukokuuta (6)
- ► huhtikuuta (1)
- ► maaliskuuta (5)
- ► helmikuuta (8)
- ► tammikuuta (9)
-
►
2011
(55)
- ► joulukuuta (8)
- ► marraskuuta (9)
- ► heinäkuuta (3)
- ► toukokuuta (4)
- ► huhtikuuta (1)
- ► maaliskuuta (4)
-
►
2010
(45)
- ► marraskuuta (12)
- ► huhtikuuta (7)
- ► maaliskuuta (5)
- ► helmikuuta (6)
- ► tammikuuta (10)
-
►
2009
(14)
- ► joulukuuta (14)
1 kommenttia:
Joo mua on jo pidemman aikaan hairinny taa retoriikka, etta pitas tiivistaa ja rakentaa enemman, etta hinnat laskis, just ku voi ihan hyvin kayda, etta ne hinnat nousee. Pointti kuitenkin on, etta pitaa tiivistaa ja rakentaa lisaa, etta ihmiset haluu sita riippumatta siita mita hinnoille kay.
Ehka taa yhdistaa kaikkia puolueita, ku tiivistaminen saattaa olla win-win kaikille. Miljardit eurot vaan makaa jalkakaytavalla odottaen poimintaa.
Lähetä kommentti
Kommentti