Lukekaa vähintään Ari Hyytisen pääkirjoitus yritysrahoituksen riittävyydestä. On lyhyt ja täyttä asiaa:
Hyvin toimiva yritysrahoitusjärjestelmä sekä käynnistää että karsii hankkeita.
Marja-Liisa Halko ja Kaisa Hytönen käyvät läpi tutkimusta sosiaalisen ympäristön vaikutuksesta kulutuskäyttäytymiseen. Viimeinen kappale on kuvaava ja perustuksia ravisteleva:
Taloustieteessä sosiaalista päätöksentekoa pidetään usein poikkeamana, erikoistapauksena. Jos tutkimuksissa myöhemmin ilmenee, että neurotieteilijöiden vuorovaikutteiset aivot”-hypoteesi pitää paikkansa, eli jos muiden ihmisten huomioiminen esimerkiksi päätöksenteossa on ajattelun perustapaus eikä poikkeama, meidän olisi ehkä syytä arvioida valintateoriaa uudelleen.
Taloussosiologian entisenä harrastelijana minusta on mielenkiintoista, miten köykäinen taloustieteilijöiden silmissä esimerkiksi Granovetterin embeddedness on verrattuna fMRI-koneeseen.
Minna Kuusistolla ja Elisa Newbyllä on mainio katsaus siihen, miten rahapolitiikalla voidaan vaikuttaa rahoitusmarkkinoihin ja mitä epätavanomaisella rahapolitiikalla on euroalueella tehty. Ei tästä sen enempää, koska jos alkaisin ruotia tätä tarkemmin, se olisi yhtä vihtahousun raamattupiiriä.
Lehdestä löytyy myös kuuden EuroThinkTank-tutkijaryhmän jäsenen manifesti suomalaisen työmarkkinatutkimuksen uudelleensuuntaamiseksi. Politiikkarelevanssia ja mielenkiintoisia asiakysymyksiä on riittämiin, mutta tekstin päävaade jää leijumaan, kun ainoa asia, joka suomalaisesta työmarkkinatutkimuksesta sanotaan on seuraava:
Suomessa rahoitetaan varsin runsaasti taloustieteellistä työmarkkinatutkimusta. Tutkimustyössä on kuitenkin sivuutettu työmarkkinoiden puutteellinen kyky tarjota sopeutumismekanismeja, minkä eurokriisi on paljastanut. Työmarkkinatutkimus on liikaa keskittynyt mikrotasolle. Makrotason sopeutumismekanismien tutkimus on laiminlyöty
Lopuksi lehdessä on Ylen taloustoimittajan Aapo Parviaisen selvitys mediassa (HS ja Yle) esiintyvien ekonomistien taustoista. Kolme huomiota. Ensinnäkin hyvä, että tähän kysymykseen saadaan journalistin näkökulmaa. Toiseksikin ihmettelen, miksi Roope Uusitalon kolmen vuoden takaiseen "Suomalaisekonomistit mediassa"-artikkeliin ei edes viitata. Kolmanneksi toivoisin, että tässä asiassa päästäisiin hiljalleen puhtaan kuvailevista analyyseistä eteenpäin.
Jos tekee mieli saada KAK neljä kertaa vuodessa kotiin kannettuna laadukkaana painotuotteena tai muuten vain tukea laadukasta suomalaista taloustieteellistä ja talouspoliittista keskustelua, sopii liittyä jäseneksi!
6 kommenttia:
Paras myyntispiikki vähään aikaan. Jäsenhakemus lähetetty.
Haa, erinomaista!
"...muiden ihmisten huomioiminen esimerkiksi päätöksenteossa on ajattelun perustapaus eikä poikkeama..."
Marja-Liisa Halko ja Kaisa Hytönen: "Sosiaalisessa neurotieteessä puolestaan on noussut ajatus siitä, että ihmisillä sosiaalinen moodi olisi se ajattelun systeemi ykkönen, perusmoodi, josta poikkeama vaatii vaivaa ja ponnisteluja" Näin tosiaan taitaa olla.
Itse olen kiteyttänyt saman ajatuksen: "Kuluttaminen pohjaa laumakäyttäytymiseen. Ihminen pyrkii elämään kuten muutkin siinä ryhmässä, johon hän kokee kuuluvansa. Trendit määräävät, mitä asioista kuuluu ajatella, kuinka pukeudumme, asumme, kalustamme ja lomailemme tai mitä harrastamme. Ei ihmisten ilmoille voi tulla erilaisempana kuin mikä on sallittua. Joka on liian epäsovinnainen, hänet leimataan hulluksi tai vähintään epäsosiaaliseksi.
Ihminen myös kilpailee asemasta yhteisöissään ja nykykulttuurissamme se tapahtuu markkinoiden trendikkäiksi tekemillä kulutustuotteilla."
Jyrki Patomäki
Kiitos Jyrki mielenkiintoisesta lainauksesta!
Nice article thanks for sharing.
Nice article thanks for sharing.
Lähetä kommentti
Kommentti