Steve Jobs. En tiedä, osaanko sanoa mitään erityistä asiasta. Uutinen oli koskettava. Olisi hienoa elää elämä, jolle kuolema on sopiva lopetus.
Luin äsken lounaalla parin viikon takaista Economistia ja siinä oli Michael S. Hartin, e-kirjojen pioneerin muistokirjoitus. Kuolemien sattumallinen läheisyys antaa oivan tekosyyn vertailla miehiä ja heidän vaikutusteen elämiimme. Jobs loi teknologiaa, joka oli henkilökohtaista, tyylikästä ja miellyttävää. Koska Jobsia ajoi jatkuva halu kehittää Applea, tuotteet, jotka olivat ilmestyessään sikamaisen kalliita, elitistisiä suorastaan, olivat muutamaa vuotta myöhemmin tavanomaisia kulutustavaroita. Hart halusi tuoda tuoda kirjallisuuden kaikkien ulottuville ja luoda eräänlaisen runsauden anarkian kirjamarkkinoille.
Jobs on näkyvin poikkeus siihen sääntöön - jos sitä voi sinistenkään lasien läpi katsottuna säännöksi sanoa - että superrikkaista tulee vanhoilla päivillä filantrooppeja, ja silti hän oli kenties maailman rakastetuin miljardööri. Hän keskitti energiansa kehittämään yritystään ja sitä kautta toi tuloa ja iloa miljoonille. Juolahtaapi mieleen hauska Economistin artikkeli, jossa vertailtiin IBM:ää ja Carnegieta organisaatioiden 100-vuotisjuhlan kunniaksi ja pohdittiin sitä, kumpi on tehokkaampi voima maailman parantamisessa - bisnes vai filantropia. Ja tässä on tärkeä pointti. Keinot ovat erilaisia, mutta se, mikä niitä yhdistää on se, että niissä vaikutetaan ihmisten elämiin suoraan eikä poliittisen koneiston kautta. Mielenosoitukset ja lobbaaminen eivät toimi näin hyvin, jos tarkoituksena on muuttaa maailmaa (lobbaaminen tosin toimii usein hyvin, jos sen haluaa pitää ennallaan).
Hartin Project Gutenbergia rahoitettiin filantropian kautta ja mies itse kuoli verrattain vähävaraisena. Yhtä vaikeaa kuin arvioida IBM:n ja Carnegien vaikutuksia keskenään on vertailla Hartin ja Jobsin vaikutuksia elämiimme. Todellisen Piilaakson hengen mukaisesti ei ole merkitystä sillä, kummalla tavalla vallankumous tehdään. Ainakin Jobsin omien sanojen mukaan hänen suhtautumisensa rahaan oli välinpitämätön, kuten varmaan Hartillakin:
You know, my main reaction to this money thing is that it’s humorous, all the attention to it, because it’s hardly the most insightful or valuable thing that’s happened to me in the past ten years.
Molempia tapoja tarvitaan ja molemmat tukevat toisiaan. Digitaalisen sisällön saatavuus lisää laitteiden kysyntää ja laitteiden kasvava laatu ja määrä lisää digitaalisen sisällön kysyntää. Hart itse puki asian näin omassa muistokirjoituksessaan Jobsille:
However, Steve Jobs is more important that iPods, iPads, even iPhones--
though these are ALL incredibly important inventions that we should not
really be able to understand the importance of for some time to come as
the world is just not ready to give anyone that much credit.
However, in our own world of eBooks, right here and now, we should give
credit that more people are able to read eBooks on Steve Jobs invention
of iPods, iPads and iPhones and their clones, than on all the computers
and all the eReaders in the world!
...
At any rate, I've probably said enough, and would simply like to extend
my own personal thanks and offer of credit due to Steve Jobs.
Without him, my dreams of a world of eBooks might still be just dreams.
0 kommenttia:
Lähetä kommentti
Kommentti