Tobin-verosta, vielä lyhyesti

Olen yrittänyt selvittää tätä asiaa itselleni, mutta en ole täysin ymmärtänyt sitä, mikä Tobinin ajatus veroehdotuksen taustalla oli. Koska toisin kuin väitin ja luulisi, Tobinin mukaan veron tarkoitus ei ole vähentää volatiliteettia:

The principal purpose of the tax is to expand the autonomy of national
monetary policies. That does not depend on its success in reducing volatility.

Tämä sitaatti on Eichengreen, Tobin, Wyploz-artikkelista (1995, 165) (pdf), ja siinä viitataan erääseen artikkeliin (pdf), joka kritisoi oletusta volatiliteetin laskusta.

Jätän asian hautumaan ja pidän mielen avoinna vastauksille.


Olen hyvin kiitollinen siitä, että asian opiskelun avulla löysin Dornbuschin overshoot-mallin. En tiedä, miten olen missannut sen aiemmin; voi olla että johtuu siitä, että kävin kv. talouden kurssin epäkypsänä ja epämotivoituneena jo ensimmäisen vuoden keväällä. Ken Rogoffilla on tästä mallista hyvä historiallinen
katsaus. Mallissa valuuttakurssit ylireagoivat (overshoot) siinä mielessä, että niillä kestää konvergoida pitkän aikavälin tasapainoon. Kyseessä on ilmeisesti kv.teorian klassinen rationaaliset-odotukset-kohtaa-hintajäykkyyden-ja-tuloksena-on-ahaa-elämyksiä-malli. Huikea se on joka tapauksessa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentti

Blogiarkisto