Kun puhutaan vyönkiristyspolitiikan haitallisuudesta, puhutaan finanssipolitiikasta ja siitä, että sen pitäisi olla elvyttävämpää. Mutta millaista finanssipolitiikan pitäisi olla? Puhutaan vain Saksasta ja Espanjasta ja ajatellaan, että Saksalla on varaa elvyttää kun taas Espanjalla ei.
Saksa lainaa rahaa markkinoilta ja jakaa sitä euroalueen asukkaille. Kokonaiskysyntä kasvaa, tuotanto ja inflaatio-odotukset nousevat. Mitä EKP tekee? Jos inflaatio-odotukset ovat ennen elvytystä EKP:n tavoitetasolla, kuten ne aina tapaavat olla, periaatteessa EKP:n tulisi elvytyksen jälkeen kiristää rahapolitiikkaa tuodakseen inflaatio-odotukset takaisin. Itsenäinen keskuspankki tekee finanssipolitiikasta täysin turhan ja toimimattoman, periaatteessa. Käytännössä asia on varmaan vähän erilainen, johtuen siitä että keskuspankin tavoitteet eivät ole selviä sille itsellekään. Ehkä siellä voi olla jotain ongelmia rahapolitiikan välitysmekanismissa, mutta olen vähän skeptinen niiden suhteen.
Tämä pointti muuten pätee seuraaviinkin kohtiin.
2. Saksa elvyttää.
Saksa lainaa rahaa markkinoilta ja rakentaa vaikkapa korkeanopeuksisen rautatien. Saksan tuotannon kokonaiskysyntä kasvaa, nostaen tuotantoa ja Saksan inflaatio-odotuksia (ja sama homma kertautumisen ja tuontikysynnän kasvun kautta sama homma vaimeampana Espanjassa). Inflaation kasvu jossain vaiheessa tasoittaa kilpailukykyeroja Saksan ja Espanjan välillä.
3. Saksa lainaa rahaa Espanjalle, joka elvyttää.
Saksa lainaa rahaa markkinoilta ja lainaa halvalla/lahjoittaa tuon rahan Espanjalle, joka rakentaa vaikkapa korkeanopeuksisen rautatien. Espanjan tuotannon kokonaiskysyntä kasvaa, nostaen tuotantoa ja Espanjan inflaatio-odotuksia (ja sama homma kertautumisen ja tuontikysynnän kasvun kautta sama homma vaimeampana Saksassa). Elvytyksen pitäisi olla tarpeeksi iso, että se antaisi espanjalaisille voimia kestää reformeja ja palkkojen laskua mutta ei kuitenkaan niin iso, että se alkaisi voimakkaasti nostaa palkkoja ja vähentää intoa reformeihin.
4. Saksa käyttää rahaa Espanjan viennin tukemiseen.
Saksa lainaa rahaa markkinoilta ja ostaa tavaroita ja palveluita Espanjasta. Onko väliä että tehdäänkö tätä vai edellistä?
Minulla menee vähän aivot solmuun näitä miettiessäni. Osaatteko auttaa, mikä olisi optimaalista finanssipolitiikkaa euroalueella? Ajatellaan, että mitään poliittisia rajoitteita ei ole. Tämä on vähän samaa teemaa kuin mistä Simon Wren-Lewis ja Kantoos keskustelivat aiemmin.
P.S. Tämä US:n blogaus otsikolla "Valtion lainanotto on tabu" on aivan mahtavaa kamaa.
P.P.S. Tässä saattaa olla ainakin pari viikkoa, että postailen harvemmin. Puristin gradun esitarkastukseen ja koitan nyt huomioida proffan kommentit, viimeistellä yhden työjutun ja lomailla hetken ennen jatko-opintojen alkamista. Ei ole ollut kauheasti mitään sanottavaakaan.
0 kommenttia:
Lähetä kommentti
Kommentti