Viivat joita piirrämme

Yksi uutinen tällä viikolla, josta olisin halunnut kuulla enemmän oli se, että Viron korkein oikeus linjasi, että Virosta Suomeen lähetettäville työntekijöille on maksettava Suomen työehtosopimusten mukaista palkkaa (ks. Ylen uutinen aiheesta). Jos jollakulla siis on ojentaa linkkiä tai muuten vain parempaa tietoa asiasta niin kuulen mielelläni! Minusta tässä on kiinnostavuutta kyllikseen. Esitän joitakin ajatuksia ja toivon, että jos oletan jotain väärin niin minua oikaistaan. Tästä tekstistä jos mistä löytyy tyhmiä kysymyksiä. Ja jos minua ei oikaista, alan huolestua tekstieni suosiosta laintuntijoiden ja ammattiyhdistysliikkeen keskuudessa.

1. Onko seuraavasti? Työehtosopimukset ovat yleisesti ottaen työnantajan velvoitteita. Työnantaja ei saa maksaa tiettyjä palkkoja tietyistä töistä. Työntekijä sen sijaan saa ottaa vastaan töitä liian matalilla palkoilla. Harvoin tätä pysähtyy miettimään. Sillä, keneen lain koura tarttuu, ei ole väliä. Homma toimii hyvin joka tapauksessa. Paitsi prostituution suhteen se, että kielletäänkö seksin ostaminen, myyminen, molemmat vai ei kumpikaan, on aina ajankohtaista. Miksi? Tietenkin prostituutio on erityinen jopi, mutta millä tavoin? Kysyntä, tarjonta vai molemmat?

2. Miten tämä on ollut aiemmin? Onko niin, että jos suomalainen yritys palkkasi virolaisen tekemään töitä Suomessa, hänelle on pitänyt maksaa Suomen työehtosopimusten mukaan, mutta jos virolainen yritys palkkasi virolaisen tekemään töitä Suomessa, hänelle on voitu maksaa Suomen työehtosopimuksia matalampaa palkkaa? Entä jos suomalainen yritys on palkannut virolaisen yrityksen, joka on palkannut virolaisen työntekijän?

3. Ajatellaan että ostaisin talon Virosta ja toisin sen Suomeen. Kas näin:

NÖÖN homecoming party!

Olisi ok, jos olisin maksanut sen talon tekemisestä Suomen työehtosopimuksia matalampaa palkkaa. Jos toisin ne samat työntekijät Virosta tekemään itselleni samanlaisen talon, niin sitten ei olisi ok maksaa Suomen työehtosopimuksia matalampaa palkkaa. Vaikka he eivät ole suomalaisia. Ihan vain koska se vasara heiluu Suomen maaperällä.

On hyvä, että voimme tuoda ulkomailta hyödykkeitä, jotka on tuotettu palkoilla, jotka suomalaisten mielestä ovat hirvittävän alhaisia. On hyvä, jos Suomesta löytyy töitä ihmisille, joiden tuottavuuden ei syystä tai toisesta katsota oikeuttavan sellaiseen palkkaan, jota keskivertosuomalaiset pitäisivät reiluna. Ja lienee myös hyvä, että on työehtosopimuksia. Työmarkkinoiden epätäydellisyydet luovat sijaa palkkapolitiikalle. Välillä se on vain hassua, ainakin omasta mielestäni, varsinkin kun puhutaan kansainvälisistä työ- ja hyödykemarkkinoista.

P.S. Opiskeluja ja töitä on sen verran, ettei vapaa-ajalla tee mieli tehdä muuta koneella kuin selailla vaikkapa wheredidthesodago-subredditiä. Tsemppaan. Ehkä kirjoitan useammin, jos saan kommentteja, ehheh.

4 kommenttia:

Tuomas Lahtinen kirjoitti...

Kiinnostava blogi, luen mielelläni. :)

Allan Seuri kirjoitti...

Heh, juuri näin (Y)

Jaakko Stenhäll kirjoitti...

"Onko niin, että jos suomalainen yritys palkkasi virolaisen tekemään töitä Suomessa, hänelle on pitänyt maksaa Suomen työehtosopimusten mukaan, mutta jos virolainen yritys palkkasi virolaisen tekemään töitä Suomessa, hänelle on voitu maksaa Suomen työehtosopimuksia matalampaa palkkaa? Entä jos suomalainen yritys on palkannut virolaisen yrityksen, joka on palkannut virolaisen työntekijän?"

Kyllä viimeisessä tuo virolainen yritys pystyi maksamaan alempaa palkkaa. Ja "vääristi kilpailua" vähän kysyjästä riippuen.

Sitä olen miettinyt, että jos Viron työvoiman määrä on osapuilleen viidesosa Suomen työvoiman määrästä, niin kuinka suuri vaikutus tuolla pitkässä juoksussa voi edes olla suomalaiseen palkkatasoon - kuitenkin Virossa itsessäänkin töitä tehdään. Ehkä tuo tietyillä aloilla sitten vain oli niin näkyvää.

Ja niin, vielä sellainen irtohuomio tuli mieleen, että ilmeisesti ainakin elintarviketeollisuus pystyy nykyään pilkkomaan tuotantoketjua aika pitkälle, jolloin työvoiman ei itsessään tarvitse liikkua. Olen ymmärtänyt, että ainakin yksi suuri suomalainen elintarvikealan ketju tekee täytepitkonsa niin, että varsinainen leivonta tapahtuu Latviassa ja täyttäminen Suomessa. Rusinat pullasta (vain pullaan, heh heh).

Allan Seuri kirjoitti...

Näkyväähän se on. Ja varmaan se vaikuttaakin rakennusteollisuudessa. En tiedä muista aloista. Hoitoala lienee erilainen, kun siellä on työvoimapula.

Ja niinhän se on, jos pääoma liikkuu vapaasti ja tuotantoketjun voi pilkkoa niin työvoiman ei tarvitse liikkua. Että se on tämä rakennusala ja hoitoala jonka suhteen ulkomainen työvoima on relevanttia. Korkeapalkkaisempien töiden suhteen luonnolliset muurit toimivat esteenä - Intiassa olisi paljon halvempia lakimiehiä, mutta eivät ne tänne ole tulossa vaikka saisivatkin.

Ja hyvähän se on, että sitä tuotantoketjua voi pilkkoa. Vaikka monille tämä on yksi niitä modernin talousjärjestelmän aspekteja, jotka ovat kaikista absurdeimpia: "Miksi minun elintarvikkeeni on suhannut ympäri maailmaa, eikö olisi vain helpompi tuottaa se yhdessä paikassa? Ihme systeemi."

Lähetä kommentti

Kommentti

Blogiarkisto