Kuuntelen paljon historiapodcasteja, ja hyvin moni noista podcasteista on amatöörien tekemiä. Niitä eivät tee yliopistoprofessorit studiossa, vaan harrastelijat pihamökeissään. Usein tarina on se, että tekijä on kiinnostunut aiheesta, mutta ei ole löytänyt aiheesta tehtyä podcastia, joten hän on päättänyt tehdä itse sellaisen. Tämä toki on vaatinut useimpien kohdalla opiskelemista, mutta ilmeisesti se on myös palkitsevaa.
Ei, en tee podcastia. Mutta ajattelin tehdä pienen postaussarjan rahoitusmarkkinasääntelystä. Olen amatööri. En tunne aihetta kovin hyvin, mutta olen kiinnostunut. En opiskele aihetta tutkimusmielessä, vaan yleisemmän mielenkiinnon vuoksi. Niistä on paljon uutisia jatkuvasti. Toisinaan sitä kaipaisi enemmän taustoja eikä vain tarinointia pankit vs. valtio-kamppailusta.
Ajattelin seuraavanlaisia teemoja:
- Miksi rahoitusmarkkinasääntelyä ylipäänsä tarvitaan? Rahoitusmarkkinoiden sääntely on, mitä taloudelliseen sääntelyyn tulee, selviö. Mitä vähän olen jo selvitellyt, tästä perusasiasta on vaikeaa löytää materiaalia. Liikasen raportti lähtee, kuten useimmat vastaavat, sääntelyn uudistamisesta. Kun katsoo Fivan tai vastaavien tahojen sivuja, niin siellä kerrotaan instituution tavoite, mutta ei perustella sen tarpeellisuutta. Olen tällä hetkellä lukemassa materiaalia free bankingista, paremman puutteessa. Ehkä tässä on kyse taas kahdesta miksi-kysymyksestä? Rahoitusmarkkinasääntelyn juuret ovat ehkä valtion tulonhankinnassa, mutta se ei vastaa toiseen miksi-kysymykseen.
- 1. Tähän liittyen ehkä pieni teoriakatsaus. Modigliani-Miller ja poikkeamat siitä.
- Poimintoja rahoitusmarkkinasääntelyn historiasta. Hyvä olisi, jos löytäisin materiaalia Suomesta. Ehkä 80-luku, josta aina puhutaan, kuinka silloin rahoitusmarkkinat vapautettiin väärin. Mitä sillä tarkoitetaan? Jotkut suhteelliset hinnat varmasti menivät pieleen, mutta mitkä ja miksi?
- Rahoitusmarkkinasääntely ennen kriisiä? En ole varma tästä, koska näitä teemoja puidaan todennäköisesti seuraavassakin kohdassa, koska pitkälti siinä on kyse samasta heilurista eri kohdassa.
- Liikasen raportti. Olen selaillut tätä ja se on hyvä, selkeä raportti, joka kuvaa ajan eetosta. Siitä varmasti riittää useampaankin tekstiin ammennettavaa.
Joten, jos jollakulla on vinkkejä lukemistoksi, tai jopa toiveita, jos on jokin raportti tai lärpäke jota ette ole itse jaksaneet lukea niin minä voin sitä mahdollisesti vilkaista. Ainakin mitä ensimmäiseen kohtaan tulee, materiaali tuntuu olevan aika vinoutunutta. Ehkä se on vain sitä, kun vallitseva narratiivi on se, että rahoitusmarkkinoita vain pitää säännellä niin ainoat jotka käsittelevät kysymystä tällä perustasolla ovat ne, jotka kiistävät tuon.
Palaillaan!
6 kommenttia:
Bank of Englannin sivuilla kanssa pohdintaa teemasta Key resources -osiossa(jos fyysikko ymmärsi edes teeman oikein :)) http://www.bankofengland.co.uk/financialstability/Pages/overseeing_fs/default.aspx
Hyvältä näyttää, tänks!
Yksi ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja on Niall Fergusonin Cash Nexus. Antaa paljon taustadataa siitä miksi ja miten moderni raha ja rahoitusjärjestelmä on syntynyt.
Mikko: Mä olen ilmeisesti lukenut tuon kirjan joskus - alku vaikutti tutulta - mutta ei painunut mieleen. Pitänee ainakin selata se läpi, kun kerran suosittelet.
Kustaa Hulkon ja Jorma Pöysän Vakaa markka (1998) on kirja, jonka muutamia vuosia sitten luettuani koin ainakin itse, että tiesin olennaisesti aiempaa enemmän teemasta 2.
Oi, kiitos, laitoin kirjastosta varaukseen.
Lähetä kommentti
Kommentti