Finanssikriisin menestystarinoita

Kun talouspolitiikan suunnasta vallitsee erimielisyyttä ja epävarmuutta, haetaan usein mallia ulkomailta. On puhuttu ainakin Virosta ja Ruotsista, ja viimeksi reilu pari viikkoa sitten Tommi Uschanov kirjoitti Itävallasta otsikolla "Talouden yllättävä mallimaa".

Ajattelin tehdä hieman muodollisemman, mutta erittäin kevyen tarkastelun siitä, miten eri maat ovat pärjänneet finanssikriisissä. Tarkoituksenani oli alunperin katsoa työttömyyden lisäksi bkt-lukuja, mutta tuoreita (2012) per capita-kiinteähintaisia lukuja ei ollut helposti saatavissa kaikille maille. Lisäksi bkt-luvuista olisi jotenkin pitänyt puhdistaa trendi, ja sehän olisi ollut taas muutama minuutti lisätyötä. Keskitytään siis työttömyyteen. Maita tuli mukaan nelisenkymmentä.

On pari tapaa tunnistaa menestystarina.


1. Paremmin menee!

Tässä vertasin työttömyyden kehitystä vuodesta 2007 vuoteen 2012 - eli siis suhdannehuipusta nykypäivään. Tässä maat, joiden työttömyys on laskenut vuodesta 2007.



Ylivoimainen ykkönen tässä tarkastelussa on Saksa. Euroalueelta mukaan pääsee Saksan lisäksi yllä mainittu Itävalta. Muuten joukko on melko moninainen. Tässäpä pulmatehtävä lukijoille: selitä kaikkien seitsemän maan positiivinen työttömyyskehitys finanssikriisin mainingeissa. Lisäpisteitä saa siitä, että käyttää vain yhtä selitystä/mallia. Vastaukset kommenttiosioon.

Tein myös kevyen robustisuustarkastelun käyttämällä vuoden 2007 sijaan vuosien 2005-2007 keskiarvoa. Tässä mukaan menestyjäkerhoon pääsevät luonnollisesti vielä ne maat, joiden työttömyys laski voimakkaasti 2005-2007. Suuruusjärjestyksessä työttömyyden pudotuksen mukaan: Puola, Belgia, Norja ja Suomi. Puolassa työttömyys laski vuodesta 2005 vuoteen 2007 käsittämättömät kahdeksan prosenttiyksikköä.

Kurjuustarinoiden top5 on seuraava: Espanja (noin 17 prosenttiyksikön nousu työttömyydessä suhteessa vuoteen 2007), Kreikka (+16 %-yks.), Irlanti (+10 %-yks.), Portugali (+8 %-yks.) ja Viro (+5 %-yks.).


2. Noustaan ja kohinalla!

Tässä vertasin työttömyyden kehitystä huippukohdasta nykypäivään.

Seuraavat maat (13 kpl) elivät vielä vuonna 2012 työttömyyshuippuaan: Ranska, Kreikka, Irlanti, Italia, Luxemburg, Alankomaat, Uusi-Seelanti, Puola, Portugali, Slovenia, Espanja, Yhdistynyt Kuningaskunta, Etelä-Afrikka.

Tässä menestystarinat. Top 5-maat sen suhteen, kuinka paljon työttömyys on laskenut huippukohdastaan.



Lukuunottamatta Viroa lista on yllättävänkin samanlainen kuin aiempi tarkastelu. Viro onkin mielenkiintoinen tapaus. Siitä puhutaan menestystarinana, ja tässä mielessä se onkin sitä, vaikka työttömyys suhteessa kriisiä edeltäneeseen aikaan tilanne onkin vielä korkealla.

Itävalta on tässä tarkastelussa suhteellisen kaukana kärjestä, jossain sijalla 15. On syytä huomauttaa, että tästä ei voida vetää sitä johtopäätöstä, että helppohan Itävallan on olla matalan työttömyyden maa, kun ei se sokkikaan ollut niin iso kuin Virossa. Ehkä he politiikkatoimillaan estivät työttömyyden nousun alun alkaenkin.*

En tiedä, oliko tällä postauksella pointtia: välillä on vain mukava vähän pyöritellä aineistoa. Ja jos työmarkkinakysymykset kiinnostavat, kannattaa katsoa tuoreehko OECD:n Employment Outlook. Tuon linkin takaa löytyy myös hyvin helppokäyttöinen ja hauska työkalu eri maiden työttömyyslukujen tarkasteluun, niin kokonaisuutena kuin iän ja sukupuolen suhteen.

Ja sanokaa ihmeessä, jos heräsi ajatuksia.


*Koetin yllä linkitetyn Tommi Uschanovin HS-jutun luettuani googlettaa vähän asian taustoja, kun en ollut aiemmin kuullut tätä menestystarinaa ja itse juttuhan oli aika lyhyt. Opin vain sen, että Itävallan finanssipolitiikkaa on vaikea googlettaa, kun sanoja "austrian" "keynesian" ja "stimulus" käytetään vähän muissakin yhteyksissä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentti

Blogiarkisto