Meta

Tässä postauksessa on vain vähän talousjuttuja ja enemmän henkilökohtaisuuksia. Mutta jos sinua, lukijaa, kiinnostaa se, että mitä minä tänne tulevaisuudessa kirjoittelen tai muutenkin tämä blogi, niin kommentoi! Oon miettiny, tarviin apua.

Minusta on hauska kirjoitella tänne, mutta ajattelin vähän uudistaa juttuja. Olen tehnyt tätä samalla, satunnaisella mallilla jo jonkin tovin ja ajattelin vähän miettiä asiaa uudestaan. Erityisesti ulkoasussa on paljon, mistä en pidä. Tai ehkä parempi olisi sanoa, että siinä on vähän, mistä pidän.

Ihan jos jotakuta kiinnostaa, niin tällä blogilla on jotain vähän alle 500 hittiä kuussa, vaihdellen kuitenkin huomattavasti. Itse asiassa isoin yksittäinen liikenteen lähde on Toukon erääseen satunnaiseen Tuomas Enbusken US-puheenvuoroon laittamassa kommentin kommentissa. Jos jostain olen varma niin siitä, että tuo US ei ole minun paikkani. Nostan kyllä hattua siellä kohteliaasti keskusteleville ja vaikkapa Olli Kärkkäisen erudiitit kirjoitukset taloustieteellisestä näkökulmasta suomalaiseen sosiaaliturvakeskusteluun ovat performansseja, joita seuraan mielenkiinnolla.

No, palatakseni aiheeseen mietiskelin eilen, että mitäs tälle tekis. Mulla on tässä kaksi haastetta.

1. En ole visuaalinen ihminen. Yhtään. Jos joku kysyisi minulta yhtäkkiä että millaiset lamput tai verhot kodissani on niin en osaisi sanoa. En kiinnitä tällaisiin juttuihin huomiota. En ymmärrä väreistä juurikaan, mitä nyt sen verran olen opetellut että vältän pukeutumasta pelleksi epähuomiossa. Huomaan kyllä, jos jonkun blogi näyttää kivalta, mutta en oikein osaa sanoa, mitä tälle pitäisi tehdä. On joitakin ihan teknisiä juttuja, joita pitää fiksailla kuten se, että tämä teksti näyttää ilmeisesti rumalta tihrulta ainakin Google Readerissa. Ehkä muutenkin. Kaikkea tämmöistä. Ehkä pitää jonkinlainen esittelykin kirjoittaa.

2. En tiedä, mitä tällä tekisin, noin yleisemmin ottaen. En ole juurikaan mainostellut tätä, mikä ehkä kertoo jotain siitä, etten ihan tiedä tämän arvoa. Vaikka en koe tänne kirjoittamista mitenkään tuskallisena, olen alkanut kaivata jonkinlaista fokusta ja identiteettiä. Jos jotain, niin ehkä se juttu on se, että jos joku jossain sanoo jotain vähän väärin tai ainakin oudosti jostain talousasiasta, niin minusta on hauska viisastella täällä. Tarkoitukseni ei ole vittuilla ja toivon, ettei se sellaisena ole välittynytkään. On vain vaikeaa jättää käyttämättä tilaisuuksia oppia ja opettaa. Ongelma tässä on se, että pelkkä reaktiivinen kirjoittaminen ei ole hyväksi.

Minä koen nämä jutut oikeasti jännittävinä. Talous, makro, raha. Joskus into vallan tärisyttää kun luen jotain keskuspankki-ihmisen lausuntoa ja näen (tai kuvittelen) siinä sen vuosisatoja kestäneen älyllisen ja institutionaalisen kehityksen, joka on johtanut siihen, että se tyyppi nyt puhuu tästä asiasta ja tällä tavalla. Tai kun pääni pärähtelee lukiessani jotain mahtavaa "Mikä on pankki"-pohdintaa, kuten tämä Interfluidityn tuore kirjoitus. Ja se intoni välittyy niin, että kirjoitan vaikeita tekstejä. Enkä tarkoita tällä sitä, että nämä ajatukset olisivat jotenkin niin hienoja ja teemat niin vaikeita, etteivät maallikot niitä voisi ymmärtää.

Mutta kuten sanottua, kaipaan ehkä jotain identiteettiä tälle. Yritän miettiä sitä tässä. Kaikki kommentit ovat enemmän kuin tervetulleita! Harvoinhan tänne kukaan kommentoi, mutta minusta se on aina hauskaa, vaikka sitten tuleekin kauheat paineet että pitää sanoa jotain fiksua takaisin. Voi laittaa myös spostina jos siltä tuntuu, etunimi.sukunimi[miumau]uta.fi. Varmaan tässä vaiheessa tiedätte jossain määrin, että mitkä asiat minua kiinnostavat ja mistä minä jotain tiedän. Pitäisikö kirjoittaa enemmän yleisistä asioista vai keskittyä enemmän rahapolitiikkaan ("ECB-watch")? Pitäisikö kirjoittaa pitemmin vai lyhyemmin? Pitäisikö ottaa kantaa vai keskittyä selostelemaan, että mistä on kyse ja että mitä joku ikiaikainen käppänä asiasta tiesi? Oisko kiva jos ois kuvia? Yks hauska juttuhan ois talouspoliittinen fact-check-blogi. Ei se toki kaikkia himoja tyydyttäis, mutta vois olla hauska olla mukana, ja tollasia fact-check-hommia Suomessa on aika vähän, muistaakseni Aamulehdellä ainakin jossain vaiheessa oli sellainen palsta.

Aion joka tapauksessa jatkaa kirjoittelua. Mukavaa puuhaahan tämä on, ja kun täällä avautuu niin ei tarvitse sitten muualla niin puhista.

15 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Tykkään blogistasi tosi paljon!

Fact-checking voisi kyllä olla tosi mielenkiintoista luettavaa. Siinä on vähän se sääli, ettei oikein saa annettua mitään uutta keskusteluun.

Talousjutuista on kyllä kirotun vaikea kirjoittaa siten, että muita kuin valmiiksi kiinnostuneita JA samanmielisiä tulee lukijakuntaan.

Jos ihan vaan hitit innostaisi, yksi mahdollisuus sulla olisi tarjota tekstejä tuonne Koijärven pesänjakajiin (hitit olleet melko tasaisesti n. 3500 tietämillä koko historian ajan). Tälle blogille ei liikennettä ehkä kauheasti saisi sieltä ohjattua, mutta ainakin tekstit pääsisi sellaiseen kohtuulliseen myllytykseen.

Rogue kirjoitti...

Mä oon lukenu suurimman osan sun teksteistäs tässä viimesen vuoden aikana, vaikka kommentointi jäänykin vähemmälle. Tykkään sun pohdiskelevasta tyylistä ja veikkaan, että sulla olis potentiaalia paljon enempäänkin blogaamisen saralla, sikäli kun jaksaisit kiinnittää enemmän huomiota myös niihin ei-sisällöllisiin puoliin. Kuten itse totesit, nyt kirjoittelusi on vähän satunnaista, päämäärätöntä haahuilua. Jos blogilla on selkeämpi idea ja julkasussa säännöllisyyttä, se saanee paremmin vakkariseuraajia. Mut joo, nää on vähän makuasioita ja riippuu toki omista tavoitteista mitä kannattaa tehä.

Mut yleisemmällä tasolla mun mielestä blogiskenen suurin ongelma on hajanaisuus. Tasokkaita talous/politiikka-bloggaajia on Suomessa aika vähän. Ehkä maksimissaan muutamia kymmeniä, riippuen kuinka tarkasti aihe rajataan. Näistä tasokkaista bloggaajista(joihin sutkin lasken), useimmat kirjottelee omilla tahoillaan mitättömän pienelle yleisölle eikä keskustelua oikein synny. Ainoastaan Osmon blogissa käydään säännöllisesti tasokkaita ja kiinnostavia keskusteluja. Siellä mäkin oon ollu mukana tällä samalla nimimerkillä enemmän tai vähemmän aktiivisena keskustelijana viimeset 5 vuotta. Osmon nostamien aiheiden ulkopuolelle jää kuitenkin vaikka kuinka paljon kaikenlaista kiinnostavaa.

Mun mielestä paras ratkasu tilanteeseen olis just joku Koijärven Pesänjakajat-tyylinen yhteisöblogi tai vastaava alusta, jossa tietty porukka näitä tasokkaita politiikka/talousbloggaajia yhdistäis voimansa ja keskittäis aiheistansa käytävän keskustelun sinne yhteen paikkaan. Kommentoijien kannalta on rasittavaa sahata kymmenen eri blogin välillä ja käydä heittämässä niihin satunnaisia kommentteja, jolloin keskusteluun ei synny jatkuvuutta. Osmon blogissa etuna on se, että tietyt nimimerkit on tuttuja toisilleen vuosien ajalta, jolloin ns. turhan rautalangasta vääntämisen tarve vähenee reippaasti ja voidaan keskittyä itse asiaan. Vastaavaa kaipaisi muuallakin ja se mahdollistuisi just sillä, että olis yks paikka, jossa joukko hyviä samasta aiheesta kiinnostuneita bloggaajia kirjoittelisi. Koijärven Pesänjakajissa on hyvää yritystä(vaikka siellä kirjoittajien tasossa onkin aika paljon hajontaa), mutta jostain syystä sielläkin keskustelu tuntuu jäävän yllättävän vähäiseksi. Olisin odottanu, että nuoremmista vihreistä olis löytyny enemmän keskusteluintoa.

Tulipas pitkästi ja rönsyilevästi, mutta toivottavasti saat tosta jotain ammennettua.

Rogue kirjoitti...

Heikille muuten tässä samalla pointsit kirjastanne. Ostin sen just E-kirjana ja lukenu noin kolmasosan. Lupaavaa settiä kaikin puolin ja mun sydäntä lämmittää erityisesti teiän tapa lytätä Aikapankki-, Zeitgeist-, ja Degrowth-porukka ;)

Allan Seuri kirjoitti...

Kiitti kommenteista! Varsinkin Roguelle, on aina hilpeetä kuulla ihmisistä, joita ei tunne.

Heikki: Pitää miettiä tuota Koijärvi-hommaa. Olenkin miettinyt, että siellä tulee ehkä turhan harvaan tekstiä ulos ja ajatellut, että pitäisikö tarjoutua. Jos mä keksin aiheen josta mulla on mielipide ja näkemys ja joka ei oo kovin obskurantti niin sit tyrkytän.

Rogue: Kiitti näkemyksistä, noita oon tosiaan itekin miettiny. Toi tommoinen yhteisöblogi/alusta ois kyllä mainio. En mä näistä kauheasti tiedä, mutta esim. ThinkProgress on jotenkin tosi miellyttävä ja hyvin tehty. Ja onhan se varmaan hauskempaa tehdä yhdessä. Hankalaltahan se ajatus sellaisen aikaansaamisesta tuntuu, kun ei ole yhteyksiä. Mutta siitähän ne hyvät jutut tässä maailmassa syntyy, asioiden, ideoiden ja ihmisten yhdistämisestä.

Mä en seuraa juurikaan mitään aktiivisia suomalaisia talousblogeja, ehkä nyt lähimpänä tulee mieleen ATB ja Oden blogi. Pistäks linkkejä että mitä kannattais seurata?

Se on sääli kun hyvät viritelmät, esim. Markkinakohinaa, sakkaa ja sammuu. Pitäis vaan saada aikaan se kriittinen massa. Free Exchangessa oli juttua tästä taannoin: http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2012/03/networks

Rogue kirjoitti...

Heh no siis ongelma onkin, ettei niitä hyviä tosiaan kauheesti ole, etenkin jos rajaa aiheen tiukasti talouteen. Osmon blogin nostaa mun mielestä parhaaks aktiiviset ja tasokkaat vakikommentoijat(toki sinne mahtuu muutama pässikin joukkoon), jotka luo sinne itsessään paljon sisältöä keskinäisillä väännöillään. Osmohan usein lähinnä tuuttaa sinne jonkun puolhuolimattoman avauksen, joka avaa keskustelun. Osmon lisäks ATB:ssä on paljon hyvää kamaa ja kirjottajat luonnollisesti laadukkaita, kun on kerran alan proffia ja tutkijoita. Siellä keskustelu jää kuitenkin usein aika vähäseks. Vaikka eihän se keskustelu sinänsä mikään välttämätön edellytys hyvälle blogille oo. ATB toimii tarkotukseensa tosi hyvin ja vastaavan laista systeemiä toivois myös muiden alojen tutkijoilta. Tollasen populaariin muotoon kirjotetun blogin kautta alaa opiskelemattomatkin saa hyvän kuvan siitä missä alalla mennään.

Osmon ja ATB:n lisäks hyviä taloudesta kirjottajia ootte tietty esim. sinä, Heikki ja Jaakko, jotka ilmeisesti tunnette toisenne. SItten on Markkinakohinaa, jossa tosin ollu aika hiljasta viime aikoina. Ja Kärkkäisellä tais olla pari ihan hyvää postausta US:ssa. Joka tietty on siitä huono paikka asiablogille, että kommentoijista 90% on trolleja tai retardeja ;)

Jos kiinnostaa lukea kohtuullisen hyvin argumentoivien "puhdasoppisuuteen" pyrkivien libertaristien juttuja, niin mua on jossain määrin viihdyttäny esim. Pasi J. Matilaisen ja Thomas Taussin jutut. Taussi ehkä vielä fundamentalistisempi noista kahesta(ei varmaan vähiten ikänsä takia). Katson tyyppien toki olevan väärässä monissa asioissa, mut silti on aina mielenkiintosta lukea kun joku yrittää perustella jotain noinkin hooceeta näkemystä loogisesti alusta loppuun. Eikä siinä, oon arvotasolla monesti noiden kanssa ihan samoilla linjoilla. En vaan nää mitään järkeä siinä, että yritetään väkisin pitää kiinni puhdasoppisuudesta myös käytännön politiikan tasolla, vaikka se olis selvästi typerää. Matilaisen bloggaaminen taitaa olla paussilla, mut aika paljon se on kerenny jo kirjottelemaan.

http://taussi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

http://pasi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

Erinomaista kamaa tuottaa omassa blogissaaan myös Osmon blogista tuttu Tiedemies, joka blogaa täällä:

http://tiedemies.blogspot.fi/

Se kirjottelee lähinnä tieteeseen, talouteen, teknologiaan ja filosofiaan liittyviä juttua. Tasokas ja luova ajattelija. Noi tuoreet tulevaisuuteen ja politiikkaan liittyvät kirjotukset lukasemalla saat suht hyvän kuvan.

Varmaan on paljon muitakin hyviä, joista en oo tietoinen, mutta epäilen kuitenkin suomalaisen talousblogiskenen olevan aika suppee. Ja tosiaan, ite pitäisin siistinä, jos ne hyvät bloggaajat löytyis yhestä paikasta ja pitkällä tähtäimellä sinne syntyis jonkinlainen vakituisten kirjoittajien ja kommentoijien yhteisö. Sellasesta saa paljon enemmän irti ku siitä, että tyypit kirjottelee itelleen jokainen omalla tahollaan.

Allan Seuri kirjoitti...

Tänks! Noissa kaikissa oon ainakin joskus pyörähtäny, että aika pienet on piirit. Mä en kauheesti jaksa lukee noita libertaarijuttuja, ku mä kävin sen läpi nuorempana ja luin silloin samoja läppiä jenkkiskenestä. Ja siis kyllähän libertarismi on ihan kelpo aate ja kaikki aatteet tarvii saarnamiehiä. Mun uskonasiat vaan on siltä osin kunnossa, niin en mä kaipaa saarnoja. Jos mua joskus mietityttää diipit jutut niin mä luen BHL:ää ( http://bleedingheartlibertarians.com/ ).

Ja kyl mä siis suosittelen tämmösiin nettijuttuihin osallistumista kaikille. Oon monesti vaikka opiskelukavereitten kanssa istunu lounaalla ja sieltä on tullu sellasta näkemystä että oksat pois (välillä fiksuakin), mut se jää sit sinne. Ainakin itte oon kokenu, että ajatukset joutuu tarkempaan syyniin, kun ne kirjoittaa (jo ihan omassa päässä!).

Rogue kirjoitti...

Joo vähän uskonnollisella palolla noi tietyt libertaarit tuntuu vetävän.

Osin tossa Suomen talousblogiskenen hiljaisuudessa voi olla kyse siitäkin, että englanninkielinen tarjonta on niin laajaa ja tasokasta. Ei jakseta alkaa vääntämään omaa settiä kun samasta aiheesta on jo kirjotettu niin tyhjentävästi jenkkiblogeissa. Silti moni haluaa lukea aiheesta omalla kielellään ja hyvin toimivalle suomenkieliselle keskusteluyhteisölle vois olla tilausta.

Mut sitä edelleen ihmettelen, että miten siellä Pesänjakajissa keskustelu on niinkin hiljasta. Ainoo aihe mistä tais tulla enemmän vääntöö oli kun Heikki arvosteli Enbusken läpyskän ja libertaarit hyökkäs sinne joukolla vänkäämään. Olisin kuvitellu, että nimenomaan nuoremmissa vihreissä olis paljon innokkaita tyyppejä ja Pesänjakajathan olis niiden keskusteluille oivallinen alusta. Onks nuoremmilla Vihreillä joku salainen mesta netissä, missä oleellisimmat poliittiset väännöt käydään vai käydäänkö niitä muka ainoastaan kahvipöydissä? Toki tilanne voi vielä muuttua, eihän se oo kauheen kauaa ollu pystyssä. Mut ymmärsinkö oikein, et siellä oli niin, että kommentoimaan pystyy ainoastaan facebook-tunnuksellaan? Jos noin, niin sehän rajoittaa tosi paljon. Useimmat on facessa omilla nimillään ja on lukemattomia ihan päteviä syitä, miks moni ei halua nettikeskusteluissa omalla nimellään esiintyä.

Rogue kirjoitti...

Pitää muuten vielä talousaiheen ulkopuolelta mainita erikseen Kaj Sotala, joka kirjotellu englanniks täällä:

http://lesswrong.com/

ja suomeks lähinnä politiikkaan liittyen täällä:

http://kajsotala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

Hyvää settiä nuorelta tyypiltä. Erityisesti pääsee oikeuksiinsa kirjoittaessaan rationaalisuudesta, psykologiasta, tekoälystä ym. Ja jos tekijänoikeusasiat kiinnostaa, niin aika hyvä perustietopaketti on Sotalan ja Apajalahden kirjottama Jokapiraatinoikeus, jonka saa ladattua ilmaseks.

Jaakko Stenhäll kirjoitti...

Rogue: kiitokset kirjan kiitoksista - kiva kuulla!

Allan: musta tuo talouspoliittisten avausten erittely ja perkaaminen on oikeastaan tämän blogin parasta antia. Tietenkin linkittely ja toisten blogien kommentointi (esim. Akateeminen talousblogi) voisivat ainakin pieneltä osin lisätä keskustelua.

O kirjoitti...

Itse olen seurannut tätä blogia aktiivisemmin vasta keväästä lähtien. Olen samaa mieltä siitä että suomalaisia laadukkaita talousblogeja on valitettavan vähän. Sisällöllisesti ATB on varmaan laadukkain, mutta Soininvaaran blogissa on paremmin kommentteja. Tutkimuslaitoksilla on valittettavan vähän blogeja. VATT:lla ja ETLA:lla on ymmärtääkseni vain kolumnipalstat ilman kommentointimahdollisuutta ja PT:n blogissa ei kommentteja juuri ole.

Itse näkisin että toimiva blogi tarvitsee kriittisen massan lukijoita ja kommentaattoreita. US:n blogin hyvä puoli on siinä että että blogien näkyvyys on laaja, varsinkin kun blogitekstien pohjalta tehdään melko usein uutisia. Kommentointipuolella taas US:ssa on vaikeaa saada "laadukasta" keskustelua aikaan.

Jonkinlainen yhteisöblogi voisi olla ratkaisu kriittisen massan saavuttamiseen. Samalla yksittäisten kirjoittajien ei tarvitsisi välttämättä kirjoittaa niin usein pitääkseen blogin elossa. Tämä on ymmärtääkseni ollut Markkinakohinan tarkoitus, mutta se on nyt hiljentynyt.

Allan Seuri kirjoitti...

Hauska kuulla, että luet tätä Olli!

Joo, piti mainitsemani noi tutkimuslaitosten jutut. Mukavahan niitä on lukea, mutta ei ne tosiaan ole omiaan keskusteluun ja sen luomiseen. Etlalla ei oo itse asiassa ees RSS-syötettä, minkä takia mun ei tuu seurattua sitä.

Eiks yhteisöblogeissa kannattais olla (alussa) jokin kannustinjärjestelmä? Kaikki kirjoittajat sitoutuu blogiin laittamalla rahaa tilille ja sieltä sit maksetaan sitä takas sitä mukaa kun tekstejä tulee. Raha ratkasee jne : D

Rogue kirjoitti...

Kannustaiskohan toi lähinnä laatuinflaatioon? ;)

Mä luulen, että niille joilla nyt ylipäätään on intoa blogata, kannustimeks riittää näkyvyys ja palaute. Jos vakikirjoittajia on vaikka kymmenen, niin sopivaan julkasutahtiin riittänee noin 1 kirjotus/kuukaus/tyyppi.

Oon myös mielessäni hahmotellu jotain sellasta konseptia, jossa yhteisöblogissa vakikirjoittajilla olis jokaisella oma "palstansa", jossa voisi höpistä jäsentelemättömämpiä ja alustavampia ajatuksiaan tai ihan mitä mieleen juolahtaa vaikka päivittäin. Näiden palstojen ohella blogin pääsivulla julkaistaisiin vakityypeiltä ja vierailevilta tähdiltä niitä varsinaisia tekstejä, joihin olis panostettu vähän enemmän. Luulen että jollain tän tyyppisellä systeemillä saatais parhaiten tyydytettyä sekä kirjoittajien, lukijoiden että kommentoijien tarpeet.

O kirjoitti...

Itsekin uskon että yhteisöblogissa toimisi parhaiten sopimus esim. yhdestä kirjoituksesta jokaiselta kuukaudessa yhdistettynä sosiaaliseen paineeseen, jolla pidettäisiin sopimuksesta kiinni. Periaattessa neljä kirjoittajaa riittäisi tuolla tahdilla teksti/viikko -tahtiin, mikä on riittävä jos tekstit ovat päteviä/herättävät keskustelua.

Allan Seuri kirjoitti...

Heh, hyviä pointteja, sosiaalisen paineen varmaan pitäisi riittää. Musta vakikirjoittajia ei sais olla liikaakaan (ei sillä, että tässä kysymyksessä se olisi vaarana!). Kun ainakin mulle on tärkee tekstejä lukiessa sen kirjoittajan identiteetti ja maailmankuva, että pystyy lukemaan rivien välistäkin ja tulkitsemaan sanankäänteet oikein. Ja jos joku kirjoittaa vaan kerran kuussa niin siitä kaverista on vähän vaikee saada otetta, tai ainakin se vaatii kärsivällisyyttä, ja sehän netissä pyöriessä on tunnetusti niukassa. Et varmaan joku 4-5 on hyvä.

Mut joo, jos sellasta alustaa jossain vaiheessä pykätään nii mä voin tarjoutua messiin.

Jaakko Stenhäll kirjoitti...

Tuon Koijärven pesänjakajat -yhteisöblogin pohjilta voisin sanoa, että sosiaalinen paine ei yksin riitä. Ehkä talousasioissa helpottaa se, että ärsykkeitä blogaukseen tulee enemmän.

Lähetä kommentti

Kommentti

Blogiarkisto