Suomen Pankista kumpuaa viisautta

Kävin perjantaina käristyttämässä silmiäni laserilla ja olen vielä toipumisvaiheessa, joten lukeminen ja kirjoittaminen on hieman haastavaa.Pahoittelen tekstissä mahdollisesti esiintyviä typoja.

Jos ette vielä ole lukeneet Suomen Pankin Tuomas Saarenheimon blogausta "Säästääkö Eurooppa itsensä hengiltä?", lukekaa se. On muuten hyvä teksti, erityisesti viimeinen, julkisen talouden säästötoimenpiteiden vaihtoehtoja käsittelevän osion sävyn ja lähestymistavan soisin yleistyvän tässä keskustelussa,

Viime aikoina suomeksi käytävä eurokriisiin liittyvä keskustelu on henkilöitynyt kahteen ihmiseen, Paul Krugmaniin ja Olli Rehniin. Krugman on kiistämättä älykäs taloustieteilijä, mutta joko häntä ei kiinnosta Euroopan poliittis-institutionaalinen analyysi tai hän ei osaa sitä. Rehniä taas rajoittavat keskustelijana sekä hänen virkansa että hänen osaamisensa (todennäköisesti kuitenkin enemmän edellinen).

Olisi hienoa, jos Saarenheimo osallistuisi keskuteluun myös jatkossa ja että hänen kaltaisistaan fiksuista suomalaisista makrotaloustieteilijöistä kaikki eivät ajautuisi töihin Suomen pankkiin, jonka työntekijät ovat - ymmärrettävistä syistä - haluttomampia ja kyvyttömämpiä osallistumaan julkiseen keskusteluun ja tätä kautta edistämään yleisön ymärrystä näistä aiheista kuin vaikkapa yliopiston palkkalistoilla olevat tutkijat.

Jos haluaa esimerkin mikropuolelta niistä vaikeuksista ja epämukavuuksista, joita virka-asema aiheuttaa julkiselle keskustelijalle, kannattaa kuunnella Vattin ylijohtajan Juhana Vartiaisen haastattelu Ylen Mikä maksaa-ohjelmassa. Vartiaisen talousteeseihin liittyen, Palkansaajien tutkimuslaitoksen blogissa tutkimusjohtaja Reija Lilja esitti mielenkiintoisen puheenvuoron valtioneuvoston tilaamaan matalapalkkatyö-raporttiin liittyen.

Vaikeaahan se on. Niille, jotka käyttävät virkansa puolesta valtaa ja kantavat siihen liittyvää vastuuta totuuden löytäminen on toissijaista ja ne, jotka eivät käytä virkansa puolesta valtaa ja jotka eivät joudu kantamaan siihen liittyvää vastuuta eivät tahdo sitä myöskään ymmärtää.

2 kommenttia:

Ossi Saresoja kirjoitti...

"Rehniä taas rajoittavat keskustelijana sekä hänen virkansa että hänen osaamisensa (todennäköisesti kuitenkin enemmän edellinen)."

Onko käsitystä siitä, kuinka hyvin Rehn talousasioita osaa?

Allan Seuri kirjoitti...

En mä rehellisesti sanottuna tiedä. Vaikeahan se on sanoa. Sitä mä hain tuolla, että on selkeää ja armollisempaa huomata, että ei tuossa asemassa oleva ihminen voi ajatella vapaasti ääneen, vaikka kuinka hienoja ajatuksia siellä päässä olisi - rahoitusmarkkinat heilahtelevat pienistäkin sanoista.

Lähetä kommentti

Kommentti

Blogiarkisto