Yhteishyvä yhteisen hyvän asialla

Uusimmassa Yhteishyvä-lehdessä (3/2013) on artikkeli "Taloustermit haltuun", jossa selitetään uutisissa esiintyviä taloustermejä. Jotta oppi ei kävisi liian raskaaksi, jutun kuvittaja Kalle Talonen on tehnyt jutun yhteyteen hauskoja ja havainnollistavia piirrustuksia.

Yksi selitettävistä termeistä on Euroopan vakausmekanismi, EVM. Tästä kerrotaan muun muassa että "[V]akausmekanismia voi hieman kärjistäen luonnehtia taloudenpidossaan epäonnistuneiden valtioiden vippikassaksi."* Tätä kuvittaja on tahtonut havainnollistaa seuraavalla kuvalla:
Kuvassa siis Italian valtion maantieteellisestä muodosta on luotu viiksekäs hahmo, joka iloitsee ottaessaan kännykällään "vippiä" EVM:ltä. Vaihtoehtoinen tulkinta on se, että teksti "Vipit nyt EVM:ltä!" on tämän hahmon kännykkään tullut mainosviesti, josta tämä hahmo iloitsee.

Mamma mia näitä italiaanoja, tutti frutti mitä veijareita! Vielä kun kuvittaja olisi tiennyt että EVM ei ole "vipannut" Italialle euroakaan ja että Italia on itse asiassa EVM:n kolmanneksi suurin rahoittajamaa noin 18 prosentin rahoitusosuudella. No, sattuuhan näitä! Niitä etelä-eurooppalaisia on niin vaikea erottaa toisistaan. Niin kuin tämä Espanja, kopeloimassa Suomea Keski-Pohjanmaan tienoilta rahan toivossa:
Qué cojones! Kuvalla havainnollistetaan siis termiä "EU:n nettomaksaja". Tässä onneksi menee se oikein, että Suomi on EU:n budjetin nettomaksaja ja Espanja EU:n budjetin nettosaaja. Siinä on Espanjalla aihetta hymyyn, muuten voi olla vähän vaikeaa löytää iloa 26,2 prosentin työttömyysasteen kanssa.

Onneksi Espanjan kopeloinnista huolimatta Suomella on aihetta ylpeyteen:


Kuvalla havainnollistetaan termiä "luottoluokitus". Huomionarvoisia seikkoja ovat hahmon valpas katse ja säröt, joita luottoluokituskyltin ripustaminen on aiheuttanut muuten eheään maahamme.

Siitähän tässä on kyse, me ja meidän luottoluokitus. Koeta tässä sitten saada aikaiseksi talouskasvua unionissa, tai edes kotona.

*Kokonaisuudessaan tekstit ovat melko järkeviä ja neutraaleja, ja lieneekin reilua että esitän tämän selityksen kokonaisuudessaan:

Rahoituslaitos EVM myöntää lainaa vaikeuksissa olevilla euromaille, jotka eivät enää saa kohtuullisella korolla lainaa tavallisilta rahamarkkinoilta. Vakausmekanismia voi hieman kärjistäen luonnehtia taloudenpidossaan epäonnistuneiden valtioiden vippikassaksi. Vakausmekanismin rahat kootaan EU:n jäsenmailta. EVM:n tavoitteena on turvata euroalueen rahoitusmarkkinoiden vakaus ja sitä kautta estää uusien eurokriisien syntyminen.

2 kommenttia:

Jaakko Stenhäll kirjoitti...

Mutta onko AAA-luottoluokituksen säilyttämiseksi jouduttu luovuttamaan Ahvenanmaa - se kun tuossa yläkuvassa näytti vielä olevan mukana?

Allan Seuri kirjoitti...

Heh, hyvä huomio!

Lähetä kommentti

Kommentti

Blogiarkisto