Kauppataseesta ja talousdatailusta

Uutisissa oli juttua siitä, kuinka Suomen kauppatase on ennätyksellisen alhainen. Mitä tämä merkitsee?

Täältä löytyy hyvä lyhyt johdanto kauppataseen vajeisiin. Viimeiset pari kappaletta ovat siteeraamisen arvoiset:

A common complaint about economics is that the answer to any question is, "It all depends." It is true that economic theory tells us that whether a deficit is good or bad depends on the factors giving rise to that deficit, but economic theory also tells us what to look for in assessing the desirability of a deficit.

If the deficit reflects an excess of imports over exports, it may be indicative of competitiveness problems, but because the current account deficit also implies an excess of investment over savings, it could equally be pointing to a highly productive, growing economy. If the deficit reflects low savings rather than high investment, it could be caused by reckless fiscal policy or a consumption binge. Or it could reflect perfectly sensible intertemporal trade, perhaps because of a temporary shock or shifting demographics. Without knowing which of these is at play, it makes little sense to talk of a deficit being "good" or "bad": deficits reflect underlying economic trends, which may be desirable or undesirable for a country at a particular point in time.


Ei siis voida sanoa, että Suomen kauppataseen painuminen ennätysalhaalle olisi huono juttu ilman, että sitä jotenkin perustelee. Esim. ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri Alexander Stubb, vaikka myöntää, että vaje ei ole lyhyellä aikavälillä ongelma, esittää kauppataseen vajeen jotenkin huolestuttavana asiana. Ainoa perustelu, jonka sain tuosta tekstistä irti, on että "pitkällä tähtäimellä mikään maa ei voi kuluttaa paljon enemmän kuin tienaa". Yritin miettiä asiaa itse tänään, etenkin euroalueen dynamiikan suhteen, mutta en saanut mitään järkevää tulosta aikaan.

Noin yleisesti ottaen olen miettinyt, että olisi hauskaa, jos Suomessa olisi jokin taloudelliseen dataan, sen esittämiseen ja ehkä hyvin kevyeen selittämiseen keskittyvä blogi. Vähän tyyliin Calculated Risk. Vaikka nykyään jaetaan paljon hienoja datavisualisointeja, niin ihan tavanomaisilla palkki- ja viivagraafeillakin on paikkansa. Joka viikko tulee kuitenkin useita tärkeitä tunnuslukuja ulos ja julkisessa keskustelussa viitataan kaikenlaisiin suureisiin, joihin olisi hauskaa saada perspektiiviä. Ja ainakin itsestäni oli hauska seurata Twitterissa Betsey Stevensonin ja Justin Wolfersin intoilua, kun jenkkien viimeisimmät työllisyysluvut ilmestyivät. Tosiaan tuntuisi myös hauskalta ajatukselta olla (mukana) tekemässä tuollaista, siinähän saattaisi oppiakin jotain.

2 kommenttia:

Jaakko Stenhäll kirjoitti...

Muakin mietitytti tuo juuri euroalueen dynamiikan suhteen: periaatteessa sehän voisi olla ihan hyvä, jos meillä kulutettaisiin vähän enemmän ja sisämarkkinoilla vastaavasti sitten jotkut toiset maat voisivat tuottaa tänne enemmän tavaroitaan/palveluitaan.

Tässä vain pari varaumaa: Nämähän ei mene mitenkään kovin harmonisesti, vaan ihan hyvin voi olla alijäämää niin meillä kuin Kreikalla. En ole kuullut tämän harmoniseen korjaamiseen mitään kovin maagisia taikakeinoja vielä.

"Or it could reflect perfectly sensible intertemporal trade, perhaps because of a temporary shock or shifting demographics." Tähän liittyen muuten jossain (mutta ei Alexin blogissa) viitattiin siihen että jo yksin energiantuonti Venäjältä olisi muuttanut tuota tasapainoa.

Muuten en tuosta kansantalouden tilinpidosta tiedä niin tarkalla tasolla, että osaisin sanoa investointiasteista tms. mitään.

Unknown kirjoitti...

Toi tilastoblogi on erittäin mielenkiintoinen idea. Toisaalta musta olisi myös mielenkiintoista lukea hieman talouden tunnuslukujen ulkopuoleltakin tilastoja. Niitäkin tuotetaan hämmentävän paljon, mutta lopulta analysoidaan aika vähän (julkisesti).

Lähetä kommentti

Kommentti

Blogiarkisto